„Saugau mišką nuo triukšmo“: nufilmuota, kaip Tauragės miškuose stirniukas užpuolė medkirtį (Video)  (4)

Jei šis vaizdo įrašas būtų paskelbtas prieš Kalėdas, juokais galėtume jį pavadinti „Negausi tu čia jokios eglutės!“. Tačiau vaizdelis, kuriame užfiksuotas medkirčio ir jauno stirnino susitikimas užfiksuotas prieš kelias dienas Tauragėje. Beveik dvi minutes žvėris kakta pliekė į miškan užėjusį žmogų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininko doc. dr. Aliaus Ulevičiaus teigimu, stirnino drąsa jam išgyventi nepadės. Anksčiau ar vėliau jis „užsiraus“ ant gamtai sentimentų nejaučiančių žmonių.

Vaizdo įraše matyti, jog žmogus prisiartina gana arti stirnos, tačiau nesielgia agresyviai. Visgi žvėriui dėl nemandagaus miško svečio trūksta kantrybė ir jis nepaisydamas vyro rankoje laikomo kirvio, ima jį trankyti kakta.

Žmogus viena ranka bando sulaikyti gyvūną, nustumti jį šalin, šiek tiek atsitraukia. Tačiau tai žvėries nenuramina – jis įsibėgėjęs smūgiuoja dar ir dar kartą.

Neapsikentęs žmogus mėgina įstumti gyvūną į brūzgynus, tačiau drąsuolis, užuot nukiūtinęs šalin, vėl puola.

Galiausiai kirviu nešinas vyras suvaidina, kad bėga šalin ir tai pagaliau nuramina stirną.

Mokslininkas: „užsiraus“ ant brakonieriaus

Lietuvos gamtos fondo bei Vilniaus universiteto Ekologijos ir aplinkotyros centro specialistas doc. dr. Alius Ulevičius žurnalistams teigė, jog jau spėjo peržiūrėti šį vaizdo įrašą.

Ir nors dauguma žmonių, kurie dalinasi įrašu socialiniuose tinkluose didžiuojasi, kaip didvyriškai stirninas gina savo teritoriją, mokslininkas turi kitokį neįprasto stirnino elgesio paaiškinimą.

„Tai vienareikšmiškai yra žmonių užaugintas stirninas. Ir gamtininko Selemono Paltanavičiaus nuomonė tokia pat. Jei jis nebūtų išaugintas žmonių – seniausiai būtų pabėgęs. Ir stirninai, kai jiems pradeda kaltis ragai, pradeda visus „badyti“. Visus – žmones, šunis. Neapsikentę to žmonės juos išmeta lauk, tačiau dėl šios priežasties stirninai ilgai ir neišgyvena“, – teigė VU mokslininkas.

Paklaustas, ar tokių drąsuoliu greitu metu gali pasinaudoti medžiotojai, žinduolių specialistas tai patvirtino.

„Būtent šis gyvūnas yra jaunas, nes jie ilgai ir neišgyvena. Anksčiau ar vėliau kažkada „užsirauna“ ant brakonierių ar kitų žmonių,“ – teigė doc. dr. A. Ulevičius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(15)
(0)
(3)

Komentarai (4)