Stiklinė nukrinta, bet nesudūžta? Tai jau įmanoma!  (0)

Normalu, kad numetus stiklinę ant žemės, ji sudūžta. Tačiau „McGill“ mechaninės inžinerijos departamento sukurtos technikos dėka, ateityje nukritus stikliniam daiktui, jis tiesiog įlinks vietoje to, kad sudužtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesorius François Barthelat ir jo komanda, įkvėpti tokių natūralių struktūrų, kaip jūros kriauklės, sėkmingai sukūrė itin kietą stiklą.

Moliuskų perlamutras, žinomas kaip ypatingai tvirta medžiaga. Jis yra sudarytas iš susijungusių mikroskopinių dalelių, kurie primena Lego blokelius. Ankstesni bandymai kopijuoti tvirtąją moliusko struktūrą pasirodė esą tikri iššūkiai, todėl mokslininkai nusprendė rasti vidines „silpnąsias“ jos ribas arba susijungimo kraštelius ir atkurti visa tai stiklo sluoksnyje. Tam įgyvendinti lazeriu buvo išgraviruotas 3D mikro įtrūkimų tinklas.

Ši nauja technika pasiteisino su kaupu. François Barthelat ir jo komanda padidino stiklo kietumą 200 kartų. Banguotos konfigūracijos mikro grioveliai, išgraviruoti borosilikatinio stiklo paviršiuje, įvykus skilimui, nuslopina įtrūkimo plėtimąsi, taip užkirsdami kelią stiklo sudužimui. Siekiant dar labiau padidinti struktūros tvirtumą, mikro įtrūkimai buvo užpildyti trinčiai atspariu poliuretanu.

Mokslininkų teigimu šis gamtos įkvėptas stiklo sutvirtinimas greitai taps plačiai naudojamu metodu, nes jį lengva pritaikyti bet kokio dydžio gaminiui, o graviravimas ant stiklo jau seniai yra tapęs populiariu dekoravimo būdu.

(19)
(0)
(0)

Komentarai (0)