Neįtikėtina, bet faktas: beveik pusė moterų, kurioms įkando katė, suserga depresija  (0)

Išnagrinėję 1,3 mln. žmonių sveikatos įrašų per dešimtį metų mokslininkai nustatė keistą ligi šiol neregėtą ryšį tarp kačių įkandimų ir depresija sergančių žmonių, rašo popsci.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tie, kurie buvo atvežti į ligoninę ir skundėsi kačių įkandimais, tam tikru gyvenimo momentu buvo gydyti nuo depresijos. Dar įdomiau tai, kad 86 proc. iš nukentėjusiųjų ir sirgusiųjų depresija buvo moterys.

Tyrėjai teigia, kad jei esate moteris ir jums įkando katė, egzistuoja 50 proc. tikimybė, jog ateityje kreipsitės į gydytojus dėl susirgimų depresija.

Mokslininkai negali paaiškinti sąsajų tarp kačių įkandimų ir depresijos, tačiau jie pateikia keletą versijų.

Viena jų – tikėtina, kad kates auginantys žmonės yra labiau linkę į depresiją.

„Yra pakankamai įrodymų, kad gyvūnų laikymas turi teigiamos įtakos žmogaus sveikatai: tiek fizinei, tiek psichinei. Pavyzdžiui, moksliniais tyrimais įrodyta, kad dėl streso padidėjusį kraujospūdį gyvūnai sumažina labiau nei vaistai nuo kraujospūdžio, – rašo tyrėjai „PLOS One“ išspausdintame tyrime. – Gyvūnai taip pat gali suteikti reikšmingą socialinę paramą. Šveicarijos mokslininkų atliktas tyrimas rodo, kad katės gali pagerinti žmonių nuotaiką. Gali būti, kad prislėgti žmonės, ypatingai moterys, yra linkę turėti gyvūnų.“

Taip pat tikėtina, kad prislėgti žmonės elgiasi taip, jog katės dažniau juos puola.

Labiausiai intriguojanti versija – kačių šeimininkai labiau linkę būti užkrėsti Toxoplasma gondii parazitais. Manoma, kad šie kačių išmatose gyvenantys parazitai gali sukelti neigiamų pokyčių žmonių psichikai.

Vis dėlto, visos versijos kol kas tėra tik nepatvirtinti spėjimai. Tačiau mokslininkai sutinka, kad nuo kačių įkandimo nukentėjusios moterys turėtų imtis prevencinių priemonių prieš galimą susirgimą depresija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(5)
(1)

Komentarai (0)