Naudinga žinoti: vitamino C ir geležies trūkumas provokuoja insultą  (2)

Žmogui nepakankamai suvartojant vitamino C ir geležies, padidėja tikimybė patirti insultą, parodė Europoje atlikti tarpusavyje nesusiję tyrimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos mokslininkai nustatė, kad geležies trūkumas gali lemti kraujo išsiliejimą smegenyse, kuris vadinamas hemoraginiu insultu. Toks insultas sudaro tik apie 15 procentų visų insultų, tačiau nuo jo mirštama dažniau nei nuo išeminio insulto, kai užsikemša smegenų kraujagyslė.

Tyrimo vadovas dr. Stephane Vannier iš Reno universitetinės ligoninės mano, kad vitamino C trūkumas insulto riziką didina todėl, kad šis vitaminas mažina kraujospūdį ir gerina kraujagyslių sveikatą.

Prancūzų mokslininkai ištyrė 65 hemoraginį insultą patyrusius pacientus ir jų duomenis palygino su 65 sveikų asmenų, rašoma pranešime spaudai.

Ištyrus kraujo mėginius, nustatyta, kad 41 proc. visų tiriamųjų turėjo normalų vitamino C kiekį, 45 proc. – mažesnį nei rekomenduojama, o 14 proc. šio vitamino smarkiai trūko.

Patyrusieji insultą vidutiniškai turėjo mažesnį vitamino C kiekį, o sveiki asmenys – normalų.

Be to, maži vitamino C kiekiai buvo susieti su ilgesniu pacientų gydymu ligoninėje, tačiau rizika mirti jiems nebuvo didesnė.

Tyrimo rezultatus numatoma pristatyti Amerikos neurologų akademijos metinėje konferencijoje Filadelfijoje šį pavasarį, kai bus atskleista daugiau tyrimo detalių, praneša sciencedaily.com

Tuo metu britų mokslininkai nustatė, kad organizme sukaupus mažai geležies, kraujas tampa tirštesnis ir padidėja insulto tikimybė.

Anksčiau atlikti tyrimai nustatė, kad geležies nepakankamumas yra išeminio insulto, kai maži kraujo krešuliukai sutrikdo smegenų kraujotaką, rizikos faktorius suaugusiems ir vaikams.

Dabar mokslininkai išnagrinėjo duomenis apie 497 pacientus su reta paveldima liga, dėl kurios padidėja plaučių kraujagyslės. Paprastai plaučių kraujagyslės neleidžia krešuliams patekti į arterijas, tačiau šių pacientų plaučiai krešulių nesulaiko, jie gali pasiekti smegenis ir sukelti insultą.

Nustatyta, kad palyginti nedaug geležies (6 mikromoliai litre kraujo) turėjusiems pacientams insulto tikimybė buvo dukart didesnė palyginti su tais, kas geležies turėjo maždaug tiek (7–27 mikromoliai litre), kiek rekomenduojama.

Papildomais tyrimais nustatyta, kad geležies trūkumas skatina trombocitų sukibimą ir krešulių susidarymą. Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkų atlikto tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „PLoS One“.

Laikoma, kad pasaulyje geležies trūksta 2 milijardams žmonių.

Geležis yra būtinas mineralas praktiškai visiems gyviems organizmams. Geležis yra sudedamoji deguonį kraujyje pernešančių proteinų dalis, taip pat reikalinga kitiems audiniams ir procesams.

Geri geležies šaltiniai yra raudona mėsa, paukštiena, sezamai, moliūgų sėklos, įvairios pupelės, lęšiai, rugiai ir įvairios lapinės daržovės. Augalinės geležies pasisavinimą smarkiai padidina tuo pat metu su maistu gaunamas vitaminas C.

Gerokai daugiau vitamino C reikia ištikus stresui, kilus infekcijos pavojui ir valgant daug baltymų turintį maistą. Rūkančių žmonių organizmas absorbuoja tik 60 proc. vitamino C, jo įsisavinimas taip pat sumažėja vartojant vitaminą kartu su saldumynais.

Vitamino C turtingi citrusiniai vaisiai, svogūnų galvos, pomidorai, bulvės. Šio vitamino taip pat turi brokoliai, Briuselio ir žiediniai kopūstai, juodieji serbentai, braškės, špinatai, kiviai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(0)
(1)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: