Kodėl Ukrainos ir Rusijos konfliktą turėtų atidžiai sekti Tarptautinės kosminės stoties astronautai?  (0)

Nuo tada, kai NASA uždarė savo Tarptautinės kosminės stoties (TKS) programą, vienintelė galimybė JAV astronautams patekti į TKS liko pasinaudojus Rusijos erdvėlaiviu „Soyuz". Dėl to dabar TKS esantys šeši astronautai, įskaitant du rusus ir du amerikiečius, gali kreipti nemenką dėmesį į tai, kas vyksta Žemėje – nesutarimai Žemėje galiausiai gali nuvesti prie kosmoso reikalų, rašo gizmodo.com.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-03-06 Kodėl Ukrainos ir Rusijos konfliktą turėtų atidžiai sekti Tarptautinės kosminės stoties astronautai?  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TKS gali tapti svertu Vladimirui Putinui


Mokslo žurnalistas Duncanas Geere'as tinklaraštyje paskelbė tikėtinos kosmoso–politinės krizės Ukrainoje scenarijų. Kol kas neatrodo labai tikėtina, kad įvyktų karas, į kurį įsitrauktų visos šalys. Vladimiras Putinas gali griebtis TKS kaip šiaudo konflikte ir derybose su JAV.

„Scenarijus, kad TKS vaidins svarbų vaidmenį šalių konflikte, pavyzdžiui, rusams apribojus naudojimąsi erdvėlaiviu „Sojuz“ arba už tai Rusijai pareikalavus milžiniškos sumos, yra tikėtinas“, – rašo D. Geere'as. Visos kelionės į TKS numatytos daug metų į priekį, o „Sojuz“ pakilimas – vos 10 kartų iki 2016 metų.

Be to, NASA turi būti suteiktos specialios išimtys dėl Irano, Šiaurės Korėjos ir Sirijos sutarimo, kuriuo JAV paprastai draudžiama iš Rusijos pirkti kosminę techniką, kol ši parduoda branduolinę techniką Iranui. NASA išimtys galioja iki 2016 m. ir jei įtampa tarp Rusijos ir JAV padidės, šis klausimas taip pat gali tapti svarbus.

Atsižvelgiant į tai, kad kosmoso lenktynės išsirutuliojo iš Šaltojo karo, nebūtų nuostabu, jei jos, paaštrėjus JAV ir Rusijos santykiams, ir vėl sugrįžtų.

Įkalintas kosmose 313 dienų


Rusijos mokslininkas Roaldas Z. Sagdejevas parašė NASA ilgą laišką, kuriame išdėstė bendradarbiavimo kosmoso srityje pakilimus ir nuosmukius nuo Šaltojo karo pradžios. Rusijos ir JAV kosmoso agentūros kartu nemažai bendradarbiavo, o TKS įkūrimas buvo įvertintas kaip svarbi tarptautinio bendradarbiavimo dalis.

Tuomet Sovietų Sąjungos žlugimas taip pat sukėlė iššūkių ir problemų kosmoso tyrėjams. 1992 m. kosmonautas Sergejus Krikalevas negalėjo grįžti į Žemę ir kosmose laukdamas grįžimo praleido 313 dienų. Jis tuomet grįžo į Kazachstaną.

Sovietų kosmoso kompleksas, žinomas kaip Baikonuro kosmodromas, tapo Kazachstano dalimi ir naujai atsiradusi šalis tuomet nusprendė apmokestinti naudojimąsi kosmodromu.

Biudžeto problemos turėjo įtakos ir I.Krikalevo sugrįžimui. Kai šis grįžo į Žemę, tuomet jau buvo nauja valdžia, nauja šalis ir netgi naujas jo gimtojo miesto pavadinimas – dabar miestas buvo vadinamas Sankt Peterburgu.

1994 m. grįžęs I. Krikalevas buvo pirmasis, kuris iš TKS keliavo JAV priklausančia įranga. Tuomet „The New York Times“ jo kelionę pavadino kooperacijos simboliu. Prieš dvidešimtmetį buvo optimizmo metas, o dabar, kai rutuliojasi Rusijos ir Ukrainos krizė, optimizmo lašų jau neliko.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(0)
(1)

Komentarai (0)