Kaip tigro žandikaulis atsidūrė Kauno skersgatvyje?  (0)

Vykdant archeologinius tyrinėjimus, Kaune rastas tigro žandikaulis. Neįprastas ir unikalus radinys aptiktas rytinėje Senamiesčio dalyje, Druskininkų ir Puodžių g. kampe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neįprastas kaulas

Prieš statant Senamiestyje daugiabutį buvo atliekami archeologiniai kasinėjimai. Darbams vadovavęs Kauno technologijos universiteto Filosofijos ir psichologijos katedros vyriausiasis mokslo darbuotojas Mindaugas Bertašius ir rado keistą kaulą su atsikišusiu dantimi.

"Tas kaulas buvo toks neįprastas, didžiulis, pagalvojau – ne vietinis, – pirmą įspūdį prisiminė docentas M.Bertašius. – Žinoma, tai buvo įdomus, netikėtas radinys. Iš karto imi galvoti apie tokio radinio kontekstą. Jis nebuvo giliai užkastas."

Labiausiai radinys buvo panašus į kažkokio gyvūno žandikaulį. Apibūdinimui ir įvertinimui jis buvo perduotas Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui. Jo specialistai ir nustatė, kad tai amūrinio tigro arba jau išnykusio jo porūšio – turaninio tigro, gyvenusio prie Kaspijos, Šiaurės Kaukazo, žandikaulis.

Medžioklė arba mainai

Pagal medžiagas, likusias ant žandikaulio, specialistai teigia, kad jis yra medžioklės trofėjaus dalis. "Vienoje žandikaulio pusėje matyti nenatūralios kilmės skylės, greičiausiai jos išgręžtos. Taip pat yra klijų ar gipso liekanų, – aiškino T.Ivanausko muziejaus direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Grigonis. – Kažkokios ypatingos sensacijos čia gal ir nėra, tačiau toks radinys – pirmas Lietuvoje."

"Gaila, kad tai ne kažkurio laikotarpio vietinio gyventojo kaulų fragmentas, o, kaip nustatėme, maždaug XIX a. eksponatas. Tačiau šis faktas įrodo, kad anuomet vyko medžioklės ar kažkokie kitokie mainai", – svarstė R.Grigonis.

Kariškių turtas

Docentas M.Bertašius taip pat neatmetė prielaidos, kad Druskininkų ir Puodžių g. kampe gyveno medžioklės aistruolis. XIX a. viduryje – XX a. pradžioje į Kauną važiavo įvairių, taip pat aukšto rango karininkų iš Rusijos. Anuomet dviejų upių santakoje buvo kuriamas aukščiausio lygio miestas-tvirtovė. M.Bertašius neatmetė galimybės, kad gal kuris nors iš atvykėlių ir atsivežė tokį medžioklės trofėjų.

"Tigro žandikaulis negalėjo į tą kultūrinį sluoksnį patekti anksčiau nei XIX a. viduryje. Tai rodo visi kiti to sluoksnio radiniai. Kitas dalykas, leidžiantis spręsti apie būtent tokį amžių, – dar palyginti gera būklė. Kaulo struktūra, pats kaulas, gulėdamas ilgai dirvožemyje, sunyksta ir suyra, visai kitaip atrodo, o šis – pakankamai gerai išsilaikęs", – pastebėjimus dėstė docentas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Kauno diena
Kauno diena
(5)
(0)
(1)

Komentarai (0)