D. Britaniją apgaubė gigantiškas smėlio debesis iš Sacharos. Gyventojai raginami likti namie (Video)  (5)

5,4 mln. astmos kamuojamų Britanijos salos gyventojų šiandien buvo įspėti nekelti kojos iš namų, nes šalį uždengė galimai mirtinai pavojingas iš Sacharos netikėtai atklydęs smėlio ir toksiško oro debesis. Vengti sporto lauke šiandien patariama ir tiems, kurie sveikata nesiskundžia, mat kai kuriuose Didžiosios Britanijos regionuose oro užterštumas šiandien siekia 10 balų iš 10 galimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai – rimta problema, per BBC Radio 4 kalbėjo Anglijos visuomenės sveikatos centro direktorius Paulas Cosfordas. – Labai didelis oro užterštumas pasitaiko keletą kartų per metus. Daugeliui sveikųjų tai neturėtų būti pavojinga. Tačiau sergantiems gerklės ar akių ligomis (ką ir kalbėti apie astmatikus) derėtų suklusti. Taip pat pasisaugoti turėtų ir lauke sportuojantys asmenys.“

Iš Sacharos atslinkęs smėlio ir dulkių debesis Britanijos salą kamuoja jau kelias paras. Automobilius nukloja rausvų dulkių sluoksnis. „Kraujo lietumi“ vadinamas reiškinys salą užklumpa, kai stiprūs vėjai iš šiaurinės Afrikos dalies atneša dykumų smėlio. Smėlio dalelės skraidžioja ore, kol jų nenuplauna lietūs.

Dulkės nuo Sacharos pakyla keliskart per metus. Ir, nepaisant kai kurių grėsmių, teikia nemažai naudos, pranešė BBC Radio 4. Be šių Sacharos dulkių sunyktų Atlanto vandenyno ekosistemos, o Brazilijos atogrąžų miškai pradėtų stokoti mineralinių medžiagų. Gyventojai socialiniuose tinkluose praneša, kad oras Londone pastarosiomis dienomis yra siaubingas. Nuo jo peršti gerklės, kyla dusulio ir astmos priepuoliai, sunku miegoti. Ore nustatyta penkių teršalų koncentracija: azoto dioksido, sieros dioksido, ozono ir kt. "Dulkių dalelės organizmuose kaupiasi sulig kiekvienu įkvėpimu, - kalbėjo Londono karališkojo koledžo profesorius Frankas Kelly. – Ypač daug sunkumų jos gali kelti sergantiems astma. Jiems reikėtų sekti orų prognozes ir kuo mažiau būti lauke. Nukentėti gali ir sveikatos sutrikimais nesiskundžiantys asmenys." Sacharos dulkės į Didžiąją Britaniją atnešamos keliskart per metus.

(20)
(0)
(0)

Komentarai (5)