JAV šalies gynybai naudos naujas gyvybės formas  (0)

JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūra (DARPA) pranešė įsteigusi naują Biologinių technologijų biurą, kuris koordinuos biologinių sistemų, turinčių sustiprinti JAV ir šios šalies sąjungininkų gynybą, raidą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis biuras koordinuos tyrimus neurologijos, mikrosistemų, kompiuterinės inžinerijos, jutiklių kūrimo bei kitose su gynybos technologijomis susijusiose srityse, praneša „Defense Systems“.

Skelbiama, kad naujasis DARPA biuras perims anksčiau vykdytus gynybinių biotechnologijų projektus, kartu inicijuodamas ir naujas tyrimų programas. Pagrindiniai Biologinių technologijų biuro uždaviniai išliks tie patys, kaip ir anksčiau DARPA mokslininkų vykdytų programų: tai siekis sustiprinti JAV karių sveikatą ir kovines galimybes pasitelkus įvairiais neuronines sąsajas bei pažangias protezų technologijas, kurti naujas biologines sistemas, kurių produktai pranoktų įprastines pramoninės gamybos technologijas, bei vykdyti išsamius didelės apimties biologinių sistemų, kurios būtų naudojamos šalies gynyboje, tyrimus.

Tai gali reikšti, kad DARPA pasiekimus kovinių robotų, kareivių - kiborgų ir karinių bepiločių lėktuvų srityse gali užtemdyti įspūdingos naujos kartos gynybos technologijos, kurios remsis natūralių gyvybės formų pavyzdžiu ir sintetinės biologijos plėtra.

Apžvalgininkų manymu, DARPA siekia sukurti dirbtines gyvas supermedžiagas, kurios galėtų būti panaudotos naujos kartos mechaninėje technikoje bei elektrotechnikoje, atsistatančių medžiagų, atsinaujinančio kuro bei kitokio pobūdžio gaminiuose. 2010 m. DARPA pradėjo vykdyti „Biodesign“ pavadintą programą, nagrinėjančią sintetinių biologinių objektų su programuojama aktyvumo išjungimo galimybe, kūrimo būdus. Nors tokia tyrimų kryptis vis dar atrodo pernelyg futuristinė, reikia prisiminti, kad ir kitos DARPA mokslininkų tyrimų sritys dar vakar atrodė tarsi nusižiūrėtos iš fantastinių filmų.

Pavyzdžiui, dar pernai DARPA su paralyžiuotais savanoriais išbandė į žmogaus kaukolę implantuojamus lustus. Jie gali perdavinėti judėjimo funkcijas kontroliuojančių nervų signalus ir naudoti juos pažangiausioms ginklų sistemoms valdyti. Dabar DARPA specialistai kuria dvikrypčių signalų sistemą, kad pacientai ne tik galėtų kontroliuoti protezus smegenų signalais, bet ir gauti grįžtamuosius impulsus į savo nervų sistemą: taip žmogui suteikiamas fizinio prisilietimo pojūtis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(0)
(1)

Komentarai (0)