Hemiheliksas – kelias į naujus technologinius „vingius“ (Video)  (0)

Mokslininkai išsiaiškino, kaip sukurti gamtoje retai sutinkamą spiralę, kuri atrodo kaip telefono laido raizginys ir šis atradimas gali lemti naujos rūšies nano-schemų atsiradimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Forma, vadinama „hemiheliksu“ (ang. Hemihelix), tikrai nėra naujiena. Norint ją išgauti, tereikia susukti telefono laidą į kitą pusę. Tai padarę mokslininkai susimąstė, ar trimatės struktūros, kurias jie išgavo, susiformavo atsitiktinai, ar čia dalyvauja jų susidarymą nulemiantys specifiniai veiksniai?

Tyrėjai pabandė atsakyti į šį klausimą eksperimentu, kuomet ištempė ir vėl atleido gumines atraižas, taip stebėdami spiralės formavimąsi. Tačiau bandydami kurti „hemihelines“ formas, jie pastebėjo, kad paėmę įvairių ilgių ir pločių juosteles, ne visada susikuria taisyklinga spyruoklė.

„Tikėjomės, kad visos šios medžiagos juostelės, tiesiog sulinks į ritinį“ – pakomentavo Harvardo medžiagų mokslo daktaras Davidas. Vietoje to, paaiškėjo, kad šis bandymas atskleidžia kur kas daugiau, nei buvo tikėtasi: tik tam tikro plačios juostelės (priklausomai nuo jų ilgio) natūraliai virsta telefono laidą primenančia spirale. Bet esant kitiems pločio ir aukščio santykiams, guminė spiralė nesitransformuoja į hemiheliksą.

„Žinios, kaip natūraliai išgauti hemiheliksą gali labai praversti, – teigia šios studijos bendraautorė Katia Bertoldi – Jeigu sukonstruosite visas medžiagas teisingai, galėsite išgauti įvairias formas ir prognozuoti, kaip jos atrodys. Taip atsiras galimybė kurti sudėtingesnių formų prietaisus“

Tokie prietaisai galės skleisti šviesą kitokiais, netradiciniais būdais. Šis išradimas ateityje taip pat leis kurti naujus vingius nanojutiklių, rezonatorių ir elektromagnetinių bangų amortizatorių konstrukcijose. Mokslininkai jau domisi mažyčių aukso juostelių charakteristikomis, bandant išgauti hemihelikso formą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (0)