Problema išspręsta: elektra įrenginius aprūpins mūsų kūnai  (3)

Grupė Pietų Korėjos mokslininkų sugalvojo technologiją, kuri išspręstų opią dėvimos elektronikos pradininkų problemą – elektros energijos stygių. Jų sukurtas elektros energijos šaltinis yra nebrangus, patikimas ir efektyvus. Reikiamą energiją jis gauna iš žmogaus kūno.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesorius Byung Jin Cho iš Korėjos mokslo ir technologijų instituto (KAIST) su savo komanda priėjo išvadą, kad dėvimai elektronikai būtinas stabilus ir patikimas energijos tiekimas – antraip tikėtis pirkėjų susidomėjimo tokiais įrenginiais neverta. Tokia elektronika turi būti lengva, lanksti ir turėti nešiojamą energijos šaltinį: ilgai veikiančią bateriją arba elektros generatorių. Mokslininkai nusprendė, kad lankstus termoelektrinis generatorius būtų pats tas. Jie sukūrė lankstų „pleistrą“, kuris gamina elektros srovę, prilipdytas prie rankos ar kitos šilumą skleidžiančios kūno dalies, skelbia Phys.org.

Naudojant 10x10 cm dydžio įrenginį, jis gali pasiekti apie 40 mW elektros galią.

Mokslininkai pastebi, kad termoelektriniai generatoriai nėra naujiena: „Organiniai generatoriai naudoja polimerus, kurie yra labai lankstūs ir tinka žmogaus odai, jie yra idealūs dėvimai elektronikai. Tačiau šių polimerų energijos galia yra maža. Neorganinio pagrindo generatoriai gali pagaminti didesnę galią, bet jie yra sunkūs, nelankstūs ir dideli.“

Korėjiečių komandai pavyko pagaminti lengvą, lankstų ir efektyvų termoelementą. Tam jie panaudojo stiklo pluoštą. „Stiklo pluoštas dengia generatorių iš viršaus ir apačios, apsaugodamas neorganinius elementus. Tai – revoliucingas generatoriaus dizainas. Jį panaudoję galėjome smarkiai sumažinti mūsų generatoriaus svorį (iki maždaug 0,13 g kvadratiniame centimetre), kas yra būtina dėvimai elektronikai“, – sakė B.Jin Cho.

Pranešime nurodoma, kad šis generatorius buvo keliasdešimt kartų efektyvesnis nei anksčiau sukurti lankstūs generatoriai. Taip pat akcentuojamas gaminio lankstumas: sulenkus jį 120 kartų, veiksmingumas nepakito.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (3)