Lietuvoje uždrausta parduoti energinius gėrimus nepilnamečiams

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sub 2014-05-19 16:57
+++++ senai tokio gero posto neskaičiau, išsamiai ir apie viską. Ne viskas auksas, kas auksu žiba. Ir ne viskas vitaminai, kas skanu. Vaikai mokykitės mokykloje, tada nereikės prieš egzaminus naktimis mokytis, ir chemikalus į save pumpuoti. Geriau mokykloje per peitus bent kartą į dieną sriubos išgerti, ir jėgų bus daugiau, ir šilčiau ir viduriai neužkietės.
Simplicity 2014-05-19 16:59
Na, o dabar prisiminkim faktą, kad bambliai per dieną išmaukia ir po litrą šio skanaus gėrimėlio. 300-320mg kofeino dozė 30-40 kg sveriančiam gėrėjui yra daug ar mažai, jei nuo tokios jau ir suaugusiems rankos dreba, širdis stoja?
Niemand 2014-05-19 18:02
Tamsuomene tu tamsuomene Ok, dėl diabeto lig ir išteisino cukrų, o vat dėl tuzino kitų griekų apkaltino (buvo ir technologijose): http://www.huffingtonpost.com/kristin-k ... 58061.html http://www.forbes.com/sites/alicegwalto ... ur-hearts/ Teigiamų pusių (išskyrus skonį) saldainiai vis tiek neturi, vien neigiamas. Taurino neigiamų efektų dar niekas neaptiko. Visi išvardinti kofeino neigiami efektai yra ūmūs ir trumpalaikiai. Vaikas kartą apsinuodijęs daugiau tiesiog negers, jokių ilgalaikių pasekmių nėra. Infarktas vaikams vienareikšmiškai negresia, čia 40+ rizika, gal jiems uždrausti? Taip kad vienareikšmiškai saldainių žalingumas daug daug didesnis P.S. Vaikai toksikologiškai yra ženkliai atsparesni už suaugusius.
Hmz 2014-05-19 18:05
(NOAEL - tai No Observed Adverse Effect Level) Anksčiau ši tarnyba "found no adverse effects for up to 1,000 mg of taurine per kilogram of body weight per day" Gali užmesti akį ir į šitą publikaciją: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18595815 Beje, apie kokias "dienos normas" tavo tekste kalbama? Imam konkrečius skaičius ir pažiūrim, kaip ten yra.
Aquarius 2014-05-19 19:35
Tuoj apdovanosim laimėtojus varžybose „Kas teisingesnis?“
rwc 2014-05-19 20:23
Šiaip Moralas: žinantis, su kuo turi reikalą, visuomet bus atsargesnis ir triskart pagalvos. Nežinantis vartos negalvodamas apie pasekmes. Todėl žinančiojo pareiga - saugoti ir šviesti nežinantį. Bet jei jam "dzin", ir tai jau tampa epidemija - o tuo labiau, jei įstatymas nurodo tokią pareigą - tai nebelieka nieko kito, kaip tik įstatymu apriboti tuščiagalvių globotinių "teisę rinktis".
Arthuras 2014-05-19 23:18
Tavo pavyzdys - su vienkartiniu naudojimu. Iš esmės, jei skaudėtų dantį - gerčiau tai, ką turėčiau po ranka. Nebent ten koks narkotinis nuskausminamasis... O nuo tabletės paracetamolio, ar ibumetino niekas dar nenumirė. Taip kaip ir nuo skardinės redbulio...
rwc 2014-05-20 09:51
Normalus, tik paprastiems mirtingiesiems jo neduoda. Ir radai ką vadinti analgetikais... Bent kokį Ketanovą paminėtum. Nors čia farmacininkus reikia pagirti, kad arbatos papildus, kurių ir dėžutės neužtektų kūdikiui apnuodyti, kiša kaip rimtą daiktą. Bent daugiau žmonių numuša temperatūrą, apslopina uždegimą, askorbino rūgšties gauna, ir, rimtam skausmui nepraeinant, kreipiasi į gydytoją. P.S. Nežinau, iš kokios planetos pats iškritęs. Krautuvėlėje po mano langais gal 1/10 paauglių perka ką nors daugiau nei batareikų (dažniausiai po 2 ar 3 skarbonkes), čipsų arba kolos. Iš jų - dažniausiai kramtoškės arba Tele2 papildymą. Tai klausimas, ko apskritai jiems toje parduotuvėje lankytis? Nors užmušk, neįsivaizduoju dešimtoko pavakare perkančio batoną. Arba mėgstu naktinukėj kartais pasėdėt - lygiai tas pats: atsivelka pirmą-antrą nakties ir ima... spėk, ko? Būtų galima spėti, kad mokosi per naktį - bet kad atvaro linksmos kompanijos su mergom, tikrai nepanašios į pervargusius pirmūnus. Į bet kurį klubą nueik, paklausk, ko nealkoholinio daugiausia išprekiauta - manai, arbatos arba sulčių? Ką čia paaugliai... Rimti jaunuoliai, 20-30 metų, neatsilieka. Naktinukėj akivaizdžiai stiklinėm akim (tikrai ne nuovargis ir ne alkoholis), klubuose - RedBull kokteilis su šnapsu. Beje, šitą miksą kai kurios valstybės jau uždraudė, nes yra pasitaikę mirties atvejų klubuose. Ne vienas garsus šokių klubas apskritai atsisakė prekiauti batareikom. O prancūzai ilgai nenorėjo RedBull duoti licencijos po to, kai nuo 4 skarbonkių užsilenkė krepšininkas. Štatuose uždrausti alkoholiniai kofeino arba taurino miksai. Taip kad nieko naujo neišrasi - nereikia skiesti, kad RedBull mažiau pavojingas nei alkoholis ar tuo labiau tabakas. Gaila... kažkada visai mėgau Kahlua kokteilį. Niekas kažkodėl neįspėdavo, kad jis iš esmės energetinis - t.y., kad likeris, pilamas į romą, iš esmės yra aromatizuota espresso. Nežinojau, kol neuždraudė. Gi užsilenkti galėjau, ne po vieną shotą per vakarą įkaldavau - o dar stebėdavausi, ko taip nesimiega ir širdelė kalatojas Tarp kitko, Latvija jau beveik metus taiko analogišką apribojimą iki 18.
Niemand 2014-05-20 11:59
Ironizavau aš šiaip jau... Draudimai dėl galimo piktnaudžiavimo negalimi, tokie draudimai griauna tiek laisvę, tiek ir pasitikėjimą teisine sistema. Žmonėm nepatinka būti ganoma avimi ir atitinkamai valstybei bandymas būti piemeniu neišvengiamai atsirūgsta pilietiniu nepaklusnumu bei teisinės sistemos griūtimi. Piktnaudžiauti galima viskuo, o ir tiesiog pasikarti galima. Atsiranda daugybė pridurkų, kurie tylenol'iu (paracetamolis, panadolis) pagirias "gydo". Pasekmės kur kas žiauresnės nei redbull su vodka, bet nei tylenol receptinis, nei alkoholis draudžiamas. Palyginimui analginu apsinuodyti rimtai kur kas sunkiau, veikia visais atvejais geriau, bet receptinis. Matant tokius absurdus neišvengiamai kyla noras numoti ranka į įstatymus ir gyventi kaip patogiau. Be kita ko, ne griekas ir tokią piemeniu prisimetančią valstybę išdurti. Pradėsi jaunimui drausti čipsus ir pan. valsybiniu lygiu, išugdysi kartą, kuri turės atitinkamą požiūrį į valstybę.
Hmz 2014-05-20 13:02
Kuo toliau, tuo labiau įsigali bjauri tendencija - valstybės draudimais ir reguliavimais lįsti vis gilyn, neva "taisant visuomenės ydas". Pijokai pasigėrę mušasi gatvėje? Uždrausim gerti alų ant suoliuko. Kažkas vairuoja girtas? Uždrausim gerti mašinos salone visiems, įskaitant keleivius (nejuokauju - taip, draudimas tikrai buvo priimtas, ir tik po kurio laiko atšauktas). Degradas tėvas muša vaikus, nes neturi po ranka šnapso? Uždrausim fizines bausmes. Kažkokie nepilnamečiai banditėliai naktį valkiojasi? Uždrausim visiems nepilnamečiams naktį būti gatvėje. Visi šie draudimai labiausiai paveikia visai ne tuos, ką turėtų, o eilinius ramius ir įstatymų paisančius žmogelius. Jiems ant kaklo tolydžio veržiama draudimų kilpa, o jie, matyt, patenka į savotišką ekstazę - reikalauja veržti dar ir dar, panašiai kaip kai kurie, mėgstantys ekstrymą. Kaip sakė Seimo narė Zita Žvikienė, "Nereikia jokių skaičių, jokių tyrimų, žmogus tiesiog savo sveikata suvokia ir supranta, kad šitie visi gėrimai, net ir kiti maisto produktai šiandien Lietuvoje, reikėtų labai atidžiai pagalvoti, ką dar būtų galima uždrausti" O kad neprailgtų laikas laukiant naujų draudimų - patariu pasižiūrėti ЕжоFF Band klipą, skirtą vienam Rusijos politikui, Gražulio dvasiniam broliui: https://www.youtube.com/watch?v=45v4frtKhZ8
rwc 2014-05-20 13:12
, duodant organizmui išsivalyti, laikoma saugia doze. Ypač pavojinga maišyti su alkoholiu, nes pirmiausia centrinei nervų sistemai poveikiai priešingi (vėlgi, kavos su brendžiu ar starkos su kola tiek neprimaišysi). Nuo vienos RedBull skarbonkės sumaišytos su šnapsu gali prasidėti haliucinacijos, apie apkrovą širdžiai ir kepenims irgi daug aiškint nereikia. Susileisk porą skarbonkių RedBull su puslitriu šnapso - džiaukis, jei spės atvažiuoti greitoji. O dėl ilgalaikio poveikio - tai asmeniškai būčiau laimingas, jei būtų taip. Man, užkietėjusiam kofemanui, užtenka poros puodelių juodos arbatos, kad visą dieną tirtėčiau ir prakaituočiau kaip po savaitės pjankių. Prieš einant į svarbų susitikimą, kokias tris paras reikia negerti nei kavos, nei juodos ar žalios arbatos (aišku, tuomet negaliu nei susikaupti, nei užmigti) arba prisilupti valerijono. Tokį efektą pastebėjau dar gal 16 metų, kai nei alkoholio vartojau, nei streso ypatingo buvo, ir miego režimas daug maž tvarkingas kaip moksleiviui. Tiesiog liurlindavom arbatą po pamokų iki vakaro dirbdami prie mokyklinių projektų. Informacijos tokios, kad normalaus stiprumo arbata turi daugiau kofeino nei kava, kažkaip nesklandė. Po 7-8 puodelius kasdien ir še tau - po poros mėnesių visi išvardyti simptomai pasireiškė visu gražumu. Studentaudamas porą kartu galvojau, kad jau paskutinioji ateina. Darbe priliurlinta kavos, penktadienio vakaras, studentiškas buitinis alkoholizmas. Sugalvojom užgerti arbata, bet spintelėje radome tik matė. Užčefyrinau (šiaip reiktų porą kartų nukošti ar bent atskiesti, bet patingėjau) - va tada ir pasireiškė ilgalaikis poveikis visame gražume. Dūstu, kojos nelaiko, širdis per gerklę iššokt bando, o tie tik žvengia - jiems nieko. Kad įsivarytum diabetą, kiek metų reikia pastoviai alinti kasą - 10? 20? O va su paprasčiausia arbata širdį gali suvaryti per porą mėnesių (ypač jei turi polinkį į aritmiją). Be to, diabetą gali sukelti bet kas, dėl ko sutrinka kasa. Alkoholizmas, riebus maistas, persivalgymas ir t.t. - ne ką menkesni rizikos faktoriai. Aišku, persivalgymas dažnai koreliuoja su gausiu cukraus vartojimu, taip kad nežinau, ar labiau reikėtų cukrų laikyti nuodu, ar apskritai nesveiką mitybą. Tikslumo dėlei, cukrus visai nėra nuodas - pats tikriausias maistas. Tik natūralioje aplinkoje jis gryna forma nesutinkamas. Kaip ir kofeino atveju, organizmą "užkala" per staigi jo dozė. Ir dėl nutukimo jis nekaltas - čia mūsų organizmai kvaili, kad negresiant badmečiui kaupia kalorijas. O jei koks grynas.lt aiškins, kad vietoj cukraus reikia vartoti fruktozę - tai va ta tai tikras nuodas, lyginant su cukrumi.
Niemand 2014-05-20 14:19
O jei pats aiškini, kad kofeinas nuodas, tai jau tavęs reikėtų klausyti?
rwc 2014-05-20 15:44
Matai, be kalbų pristatė mane namo. Bijojau, kad reikės baudą susimokėt ar bent kokį pasiaiškinimą surašyt - pasirodo, ne. Nusikaltimo prevencija. Jie privalėjo mane parvežti, nes kitaip būtų pažeidę įstatymą "nepilnametis po 22:00 gatvėje". Nežinau - man visi paminėti įstatymai (išskyrus alkoholį salone) atrodo prasmingi ir visuose matau asmeninę naudą. Na, bet norint nesunku įžvelgti sąmokslą. P.S. Jei jie taip varžo saviraiškos ir veiksmų laisvę, tai gal pakomentuotum, kuriuos, kodėl ir kaip konkrečiai norėtum pažeisti?
Kirtiklis 2014-05-20 16:16
rwc, veltui bandai diskutuoti. Jie yra anarchistai, kurie mato tik teises, o apie pareigas ir įvairias pasekmes negalvoja. Tai labai paplitę šių dienų visuomenėje.
rwc 2014-05-20 16:59
Kur sakiau, kad kofeinas nuodas? Psichotropinė medžiaga ir tiek. Nuodas yra jos koncentratas. O cukrus natūralioje formoje (pvz., uogose) nėra nuodas, jei daug sportuosi ir skysčių gersi.
Niemand 2014-05-20 17:45
Tai tu irgi esi savaiminis blogis - ir pats avis, ir kitus avimis paversti nori
Niemand 2014-05-20 18:12
Bet kokios medžiagos "koncentratas" yra nuodas.
Arthuras 2014-05-20 20:25
Va čia ir prasideda subjektyvumai. Tu nepastebėjai?.. Aš esu beveik įsitikinęs, kad man nuo šnapso su Redbulliu irgi nieko nebūtų. Nebent ilgai vartojant. Bet ar tai reiškia, kad nekenkia?.. Tas pats su vaistais.