Fantastika tapo realybe: mokslininkai ištrynė ir vėl įrašė prisiminimus  (0)

Mokslininkams iš Kalifornijos universiteto San Diego medicinos mokyklos pavyko ištrinti, o po to atkurti laboratorinių žiurkių atmintį, iš esmės nekeičiant gyvūnų reakcijos į praeities įvykius. Šis tyrimas – pirmasis, įrodantis, jog įmanoma pasirinktinai pašalinti atsiminimus, o po to juos atkurti stimuliuojant galvos smegenis tam tikru dažnumu, kuris, yra žinoma, gali susilpninti arba sustiprinti ryšius tarp sinapsių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes galime suformuoti atsiminimą, jį ištrinti, o po to – atkurti, naudodami metodą, leidžiantį sustiprinti arba susilpninti neuronų jungtis“, – sako vienas iš studijos autorių, profesorius Roberto Malinow.

Mokslininkai optiškai stimuliavo tam tikrą grupę laboratorinių žiurkių galvos smegenų nervų, kurie buvo genetiškai modifikuoti, t. y., „užprogramuoti“ jautriai reaguoti į šviesą. Tuo pat metu gyvūno koja buvo dirginama elektrošoku. Netrukus žiurkės išmoko sieti nervų stimuliaciją su letenos skausmu, tuomet mokslininkams stimuliuojant nervus gyvūnai ėmė demonstruoti baimę nurodantį elgesį.

Tyrimai parodė, jog atsirado cheminių pokyčių tarp optiškai stimuliuojamų nervų sinapsių: jų jungtys sustiprėjo. Kitame eksperimento etape mokslininkai pademonstravo būdą, leidžiantį susilpninti šias grandis stimuliuojant tuos pačius nervus atmintį ardančiais, žemo dažnio optiniais pulsais. Tyrime dalyvavusios žiurkės, stimuliuojant nervus, nebedemonstravo baimės požymių, tai leido manyti, kad su skausmu siejamas atsiminimas yra ištrintas iš jų atminties.

Bene labiausiai stulbinantis atradimas yra tai, kad mokslininkai atrado būdą, leidžiantį atkurti žiurkių atmintį, stimuliuojant tuos pačius nervus atmintį atkuriančiais, aukšto dažnio optiniais pulsais. Po šio proceso, optiniais pulsais stimuliuojant gyvūnų galvos smegenų nervus, žiurkės vėl demonstravo baimę, siejamą su letenos skausmu, nors elektrošokas nebuvo naudojamas.

„Mes galime įpratinti gyvūną, šiuo atveju laboratorinę žiurkę, jausti baimę, po to galime padaryti taip, kad ta baimė būtų pamiršta, ir galiausiai galime pamirštą prisiminimą atkurti. Visa tai įmanoma nervų stimuliacijos, vykdomos tam tikrais dažniais, silpninančiais arba stiprinančiais neuronų jungtis, dėka“, – komandos atradimu džiaugiasi Malinow laboratorijoje dirbantis profesorius Sadegh Nabavi.

Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)