Aū, neutrinai, kur jūs?  (0)

Pasitrauk į šalį, Higso bozone. JAV valdžia nusprendė, kad geriausias būdas šaliai prisidėti prie dalelių fizikos yra sukurti pirmaujančią pasaulyje neutrinų tyrimo programą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neutrinai yra sunkiai aptinkamos dalelės, retai sąveikaujančios su kitomis medžiagomis. Manoma, kad trys jų rūšys turi skirtingas mases, tačiau galimybės tai ištirti dabartiniais jutikliais yra ribotos. 2011 jie sumirgėjo antraštėse, kad eksperimentai rodė, kad neutrinai skrieja greičiau už šviesą. Vis dėlto vėliau paaiškėjo, kad neutrinai šviesos greičio neviršijo Preciziški matavimai gali padėti išspręsti didžiąsias visatos mįsles, pavyzdžiui, kodėl materijos yra daugiau nei antimaterijos.

Praėjusią savaitę Dalelių fizikos projektų prioritetų skirstymo taryba paskelbė pranešimą apie ateinančių 10-20 metų būsimus JAV dalelių fizikos tyrimus. Siekiant glaudesnio tarptautinio bendradarbiavimo, rekomenduojama kartu kurti išskirtinio fizinio ilgio neutrinų eksperimentą Nacionaliniame Fermi greitintuvo laboratorijoje Batavijoje, Ilinojuje.

Pranešime taip pat rekomenduojama padidinti Fermilab esančių neutrinų spindulių energiją.



New Scientist № 2971

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(3)
(15)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: