19-mečio bendrovės išradimas gali panaikinti vandenynų taršos problemą  (7)

Plastikas yra pigus, universalus ir naudingas išradimas, bet kartu jis sukelia ir milžiniškų problemų gamtai. Per metus pagaminama maždaug 300 mln. tonų plastiko, o nuo 1950 m. pagaminta 6 mlrd. metrinių tonų plastiko, kuris užkimšo sąvartynus, o vėliau pateko į Arktį ir žalojo gyvūnus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai darytos apklausos metu nustatyta, kad kai kuriose vandenyno vietose šiukšlių lygis jūros dugne gali siekti iki 4,5 kilometro.

Plastikas susilaukia labai didelio dėmesio iš aplinkosaugininkų dėl grėsmių povandeninei gyvybei. Manoma, kad dėl vandenynuose esančio plastiko kasmet miršta milijonas jūros paukščių. Dalis gyvūnų mirštą įsipainioję į plastiko maišelius, kiti – nuo plastiko sukeltų ligų. Plastikas kenkia ir žuvims, kurioms maitinantis šiukšlėmis sutinka virškinimo sistema.

Bet o, plastiko tarša turi ir finansinių padarinių – šiukšlės apgadina laivus ir kelia žalą žvejų įrangai. Vien ši žala vertinama 1, 27 mln. dolerių, o šiukšlių pašalinimo išlaidos yra gerokai didesnės.

Tačiau ne viskas prarasta. Organizacija „Ocean Cleanup“, įkurta 19 – mečio Boyano Slato, tikina radusi vandenynų taršos sprendimą, rašo iflscience.com. Remdamasi metus trukusiu mokslininkų tyrimu, organizacija neseniai išleido galimybių ataskaitą, kurioje teigiama, kad išvalyti plastiką iš vandenynų yra techniškai ir finansiškai įmanoma.

Be to, remdamiesi kompiuterių modeliais mokslininkai teigia, kad per ateinantį dešimtmetį galėtų išvalyti pusę vadinamo Didžiojo Ramiojo vandenyno šiukšlyno. Anksčiau skelbta, kad jo išvalyti neįmanoma.

Kaip visa tai veikia? Šis metodas panaudoja natūralias vandenyno sroves ir vėjus, kurie pasyviai perduoda šiukšles į surinkimo platformą. Tuomet vandenynų šiukšlių surinkimui ir koncentravimui naudojami dideli plaukiojantys barjerai. Šis metodas gerokai efektyvesnis už plastikų surinkimui statomus tinklus, nes jų naudojant nežūsta vandenynų gyvybė.

Pirmasis atliktas testas parodė, kad 19 – mečio išradimas dar ir labai efektyvus. Surinktas plastikas vėliau yra apdorojamas mechaniškai ir, kaip skelbiama ataskaitoje, ir gali būti panaudojamas kitų medžiagų gamybai.

Tiesa, yra viena problema – valymo projektai nėra pigūs. Tyrėjai skaičiuoja, kad šis metodas kasmet kainuotų maždaug 43 mln. dolerių. Tačiau, kaip pažymi tyrėjų komanda, naujasis metodas yra ne tik gerokai efektyvesnis, bet ir 33 kartus pigesnis nei dabartiniai.

„Ocean Cleanup“ siekia sumažinti kainą ir į savo komandą kviečia mokslininkus ir bendradarbiauja su įvairių sričių įmonėmis.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(73)
(6)
(67)

Komentarai (7)