Saturno palydove pastebėtas keistas objektas (Video)  (0)

Saturno palydove Titane JAV mokslininkai pastebėjo keistą geologinį objektą: nagrinėdami kosminio aparato „Cassini“ į Žemę atsiųstus radaro atvaizdus, Ligėjos jūroje (Ligeia Mare) jie pastebėjo ryškų objektą, kuris po kurio laiko išnyko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ligėjos jūra yra antroji pagal dydį skystų angliavandenilių jūra Titano paviršiuje. Kitose „Cassini“ radaro nuotraukose šio ryškaus objekto, panašaus į salą, jau nebuvo matyti. Mokslininkai jį praminė „Stebuklingąja sala“, sakoma Kornelio universiteto (JAV) pranešime.

Atradimas buvo pristatytas birželio 22 d. „Nature Geosciences“ numeryje. Pasak NASA atstovų, tai pirmasis dinamiškų geologinių procesų, vykstančių šiauriniame Titano pusrutulyje, stebėjimo atvejis. Pasak tyrėjų, pasirodžiusios ir išnykusios salos Ligėjos jūroje užfiksavimas patvirtina, kad skystas Titano paviršius nėra stabilus ir nekintantis. „Mes dar tiksliai nežinome, dėl kokių priežasčių susidarė ši „Stebuklingoji sala“, bet bandysime tai išsiaiškinti“, - teigia straipsnio autoriai.

Titanas yra didžiausias iš 62 žinomų Saturno palydovų. Jis labai primena mūsų Žemę, nors yra mažesnis: po tankia jo atmosfera, sudaryta daugiausia iš azoto ir metano, astronomai yra pastebėję kalnų, kopų, ežerų, upių ir jūrų. Tačiau vietoje vandens Titano upėmis teka skystas metanas ir etanas, o Titano jūros savo dydžiu yra panašios į Šiaurės Amerikos Didžiuosius ežerus.

Mokslininkai mano, kad nežinomas šviesus darinys Ligėjos jūroje gali būti dujų burbuliukų sankaupa, ledkalnis arba audros atvaizdas, nors audros ramiuose Titano vandenyse, manoma, yra beveik neįmanomos, nes čia praktiškai nėra vėjų. Tiesa, teigiama, kad jie galėtų kilti, jei oras šiame Titano regione atšiltų. Tyrėjų teigimu, orai čia šyla jau ketverius metus, o 2017 metais turėtų prasidėti vasara (metų laikai Titane keičiasi kas 7 Žemės metus).

Šis Ligėjos jūros regionas „Cassini“ buvo fotografuotas 2007, 2009 ir 2013 metais, sakoma pranešime. Mokslininkų skaičiavimais, vienoje nuotraukoje užfiksuotas nežinomas ryškus objektas turėjo būti apie 19 km ilgio ir 9 km pločio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(30)
(2)
(28)

Komentarai (0)