Prisikėlęs iš numirusių: entuziastai atgaivino seną NASA palydovą  (0)

Grupė JAV mokslininkų sugebėjo užmegzti ryšį su seniai nebenaudojamu NASA palydovu „ISEE-3“, skirtu kometoms tyrinėti. Jis buvo paleistas į kosmosą dar 1978 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad gegužės mėnesį šiam nebenaudojamam palydovui „reanimuoti“ skirto projekto „ISEE-3 Reboot“ vykdytojai, pasitelkę kolektyvinio finansavimo portale surinktas lėšas, sugebėjo užmegzti radijo ryšį su aplink Saulę skriejančiu senu palydovu ir pradėjo siųsti jam valdymo komandas.

Šiame projekte dalyvaujančių mokslininkų teigimu, su „ISEE-3“ jau veikia dvikryptis ryšys. Gaunami telemetriniai duomenys per artimiausias dienas ir savaites leis specialistams įvertinti šio kosminio aparato būklę ir nustatyti artimiausius tolimesnio jo naudojimo uždavinius. Mokslininkai tikisi įjungti „ISEE-3“ variklius ir grąžinti aparatą į Žemės orbitą.

Skelbiama, kad pirmasis ryšio seansas su „ISEE-3“ palydovu, kuris nebebuvo naudojamas nuo 1997 metų, buvo užmegztas milžiniško radijo teleskopo Arecibe (Puerto Rikas) antena.

Anksčiau NASA atstovai buvo oficialiai patvirtinę suteikę leidimą kitiems specialistams perduoti jos nebenaudojamo kosminio aparato valdymą. Jo antrajam gyvenimui entuziastai internetu surinko daugiau nei 159 000 JAV dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(71)
(2)
(69)

Komentarai (0)