Lazeriai atskleidžia peršaldyto vandens keistenybes  (0)

Peršaldyto vandens paveikimas lazeriu leido pirmą kartą pažvelgti į dar niekada netyrinėtą erdvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vanduo yra neįprastas skystis, turintis daug keistų savybių . Pavyzdžiui, jo tankis temperatūrai žemėjant, mažėja, todėl ledas plūduriuoja. Tačiau skysto vandens keistenybių žemoje temperatūroje ilgai negalėjome ištirti, nes žemesnėje, nei -45 °C lašuose greitai susidaro vaizdą užstojantys ledo kristalai.

Andersas Nilssonas iš Stanfordo universiteto kartu su komanda atrado būdą, kaip nufotografuoti skysto vandens atvėsinimo iki -46 °C akimirkas. Jie iššaudavo skysčio srovę į vakuumą, sukurdami dėl garavimo sparčiai atvėstančius vandens lašelius. Kai kurie lašai be ledo kristalų išlikdavo apie milisekundę, bet to pakako, kad komanda apšaudytų juos rentgeno spindulių lazerio impulsais (Nature, DOI: 10.1038/nature13266).

Į vandens lašą pataikęs lazerio spindulys išsisklaido, atskleisdamas lašelio struktūros ir tankio vaizdą. Be naujų vandens fizikos savybių nustatymo, įžvalgos gali būti naudingos atmosferos tyrimams, nes dideliame aukštyje esantys debesys turi daug labai atvėsintų vandens lašų.

Plačiau: Ilgesnė straipsnio versija


Ker Than
New Scientist № 2974

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(18)
(16)
(2)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: