LED apšvietimas greitai taps praeitimi, pasitikite lazerius  (7)

Jei galvojate, kas puslaidininkių (LED) apšvietimas sukėlė pirmą revoliuciją po Thomo Edisono elektros lemputės – mąstykite iš naujo. Jei galvojate, kad lazeriai niekada neapšvies gyvenamųjų patalpų ir liks tik roko koncertų atributu – taip pat galite mąstyti iš naujo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis būdas gali būti net natūralesnis ir, kaip sako ekspertai, technologija bus plačiai naudojama jau po 10 metų. Lazerių apšvietimo technologija jau išvystyta, tik reikia, kad ją pažabotų dizaineriai, rašoma portale qz.com.

Kaip lazeriai pakeis lemputes

Iš pirmo žvilgsnio šilta lemputės šviesa neturi nieko bendro su lazerio spinduliu. Visgi šiuos apšvietimo būdus gali sujungti LED technologija. Jei pastarąją lemputę apsupsime veidrodėliais, ji taps lazeriu ir sukaups šviesą į vieną tašką.

LED ir lazeriniai diodai vienodai efektyviai elektrą verčia šviesa, tačiau yra vienas esminis skirtumas. Pastarasis tai daryti gali 2 tūkstančius kartų našiau. Tai reiškia, kad neužteks pakeisti LED lempučių lazerio diodais, nes tokia šviesa degins lemputes ir apakins kiekvieną, pažiūrėjusį į šią šviesą.

Mokslininkas Stevenas DenBaaras iš Santa Barbaros, JAV, planuoja lazerio šviesą tramdyti specialiais optiniais kabeliais, kurie sukurs šiltą švytėjimą. Šis būdas dar vadinamas bangolaidžiu ir veiks „Amazon Paperwhite“ skaityklėse. Metodas leidžia sukurti vientisą apšvietimą.

Kitaip tariant, pasitelkus lazerio šviesą galima sukurti tokį įspūdį, kad šviečia visa siena, lubos arba net sukurti norimos formos šviečiantį plotą.

BMW žengia pirmieji

Dabar tokios technologijos atrodo sunkiai pasiekiamos, tačiau S. DenBaaras skuba tai paneigti. Greitai pasirodys pirmasis BMW hibridinis automobilis i8 su mėlynų lazerių žibintais. Lazeriai bus nukreipti į fosforą, kuris išsklaidys šviesos srautą ir „nudažys“ jį baltai. Kaip teigia gamintojai, tai gali būti pirmieji žibintai, kurie tarnaus ilgiau nei pats automobilis.

Greitai lazerinis apšvietimas gali pasirodyti kino teatruose, televizoriuose, kompiuteriuose ir naujuosiuose „Google“ išmaniuosiuose akiniuose.

Dizaineriai dar turi vytis

LED technologija dar net nepasiekė savo panaudojimo piko, nes diodai tokie ploni, kad jų dar laukia lankstomos technologijos. O pats „viena lemputė-vienas lizdas“ principas nuguls istorijos puslapiuose, bet ne mūsų kambariuose.

Vienintelė problema yra ta, kad visuose pasaulio namuose vis dar veikia tradicinių lempučių įsukimo lizdai. Pirmosios LED lemputės yra tradicinių lempučių formos, o tai neleidžia išnaudoti pačios technologijos ir sukuria tokias problemas kaip perkaitimas.

Visgi lazeriai gali išspręsti paprastų lempučių patronų problemą. Užtenka kelių lazerio šviesos taškų, kad apšvietimo užtektų visam pastatui, nes šviesa gali sklisti specialiais optiniais kabeliais. Tai yra žymiai paprasčiau, nei apšvietimą įvedinėti atskirai.

LED technologijos taip pat leidžia pasiekti tokių rezultatų, lazeriu tai daroma efektyviau. S. DenBaaras spėja, kad ateityje gali pavykti šviesą skleisti ir be kabelių. Tereikia, kad spindulys būtų nukreiptas į objektą, kuris tinkamai išsklaidytų šviesą.

Dabar tai atrodo neįtikėtinai, tačiau kai apie apie apšvietimą galvojama be įprastos lemputės koncepcijos, galima rasti būdų apie kuriuos nesvajojo net pats Tomas Edisonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(23)
(0)
(3)

Komentarai (7)