Daugėja įrodymų, kad pesticidai sukelia autizmą  (5)

Uždekite virvelę ir atsitraukite. Tuojau vėl įsiliepsnos diskusijos apie autizmą. Unikalūs Kalifornijos duomenys pesticidus sieja su autizmu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaikai, kurių mamos nėštumo metu kontaktavo su organinio fosforo pesticidais, buvo 54 proc. labiau linkę į autizmo sutrikimus nei tie, kurių mamos su pesticidais nekontaktavo, rodo Kalifornijos universiteto Davis MIND instituto tyrimas.

Nuomonė dėl aplinkos toksinų įtakos autizmo atsiradimui yra dvejopa. Didesnioji Sacramento teritorija Kalifornijoje suteikia unikalią galimybė tirti šį ryšį dėl griežto įvairių pesticidų naudojimo reglamentavimo. Ūkininkai privalo pranešti apie naudojamus chemikalus, jų panaudojimo laiką ir GPS koordinates.

Irva Hertz-Picciotto vadovaujama komanda tyrė beveik 1000 šeimų, kuriose vaikai sirgo autizmu, turėjo kitų vystymosi sutrikimų ar vystėsi normaliai. Tada jie įvairiu spinduliu tyrė vietoves, norėdami nustatyti kaip arti namų buvo vietovės, kuriose naudoti 4 rūšių pesticidai.

Maždaug trečdalis moterų nėštumo metu gyveno vos už 1,5 km nuo tokių šių pesticidų panaudojimo vietos Arčiausiai šių vietovių gyvenančiose šeimose labiau pasireiškė ryšys tarp dar negimusių vaikų paveikimo fosforo organiniais pesticidais ir autizmo išsivystymo (Environmental Health Perspectives, doi.org/tc9).

Šie rezultatai neįrodo, kad pesticidų poveikis sukelia autizmą, tačiau jie patvirtina ankstesniuose, mažesniuose tyrimuose rastas asociacijas, sako Hertz-Picciotto.

„Mes nukrypstame nuo tiesos, neįvertindami aplinkos veiksnių autizmui“, sako su tyrimu nesusijęs epidemiologas Joseph Braun iš Brauno universiteto Providence, Rod Ailende.

David Coggon iš Southamptono universiteto Jungtinėje Karalystėje mano, kad tokie chemikalai, kuriuos naudojame namuose, taip pat gali vaidinti svarbų vaidmenį.


Bob Roehr
New Scientist № 2975

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai (5)