Pesticidai žudo ne tik bites, bet ir paukščius (Video)  (4)

Moksliniame žurnale „Nature“ publikuotas dar vienas straipsnis, bedantis pirštu į kontroversiškai pagarsėjusią pesticidų klasę – neonikotinoidus. Šį kartą Olandijos mokslininkai iškėlė hipotezę, kad šie chemikalai yra atsakingi už paukščių populiacijų mažėjimą, rašo „Wired“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai buvo paskelbtos tyrimų išvados, kuriose teigiama, kad tam tikra pesticidų rūšis – neonikotinoidai – yra atsakinga už katastrofišką bičių populiacijų nykimo procesą. Dabar publikuotas naujas mokslinis tyrimas, kuriame Olandijos biologai nustatė ryšį tarp šių pesticidų ir paukščių populiacijų mažėjimo. Neonikotinoidų koncentracijai didėjant šalies upeliuose, ežeruose ir pelkėse, paukščių, mintančių vabzdžiais, populiacijos pradėjo mažėti, mat pesticidai išnaikino pagrindinį jų maisto šaltinį.

„Atrodo, kad šie insekticidai daro didesnį poveikį nei vien augalus apdulkinančių vabzdžių naikinimas,“ – sako ekologas Casparas Hallmannas iš Radboudo universiteto Olandijoje. C.Hallmanas su kolegomis išanalizavo du ilgalaikius duomenų rinkinius – paukščių populiacijų dydžius bei vandens telkinių paviršiuose randamo imidakloprido, labiausiai paplitusio neonikotinoido, koncentracijas.

Dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje pristatyti neonikotinoidai šiandien yra tapę nepamainomais žemdirbystėje ir sodininkystėje. Pastaraisiais metais mokslininkai nustatė ryšį tarp jų ir dramatiško naminių bičių nykimo proceso. Taip pat šie pesticidai, ko gero, yra susiję su didelio masto laukinių bičių bei drugelių populiacijų mažėjimu.

Nors iš pradžių laikyti nekenksmingais, neonikotinoidai sulaukė nemažo mokslininkų dėmesio ir dabar pradeda ryškėti liūdnas vaizdelis. Šie pesticidai kaupiasi vandens telkiniuose, iš kur patenka į šalia augančius augalus ir taip pažeidžia su šiais augalais ryšį turinčių vabzdžių populiacijas.

Dėmesio sutelkimas ties bitėmis, neleido mokslininkams pamatyti platesnio vaizdo, rašo biologas Dave'as Goulsonas iš Sasekso universiteto. Pasak jo, kurį laiką nebuvo atkreiptas dėmesys į tai, kad šie pesticidai paveikia ne tik vabzdžius kenkėjus ir bites, bet ir daugybę kitų niekuo dėtų vabzdžių. O tai reiškia, kad yra sutrikdoma maisto grandinė – šiais vabzdžiais mintančių paukščių taip pat pradeda mažėti, nes nėra pakankamai maisto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (4)