Metalinė suknelė atlaiko 500 tūkst. voltų elektros įtampą (Video)  (14)

Olandų menininkė Anouk Wipprecht pristatė iš metalo pagamintą suknelę, kurią panaudojo pritraukti aukštos įtampos elektros energijai iš dviejų gigantiškų Tesla transformatorių (Tesla coil).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo galvos iki kojų pasidengusi metalu, Wipprecht scenoje pritraukė beveik pusę milijono voltų elektros įtampą. Tai ji atliko stovėdama tarp dviejų Tesla transformatorių. Jie sugeneruoja didelės įtampos, mažos srovės, tačiau aukšto dažnio elektros išlydžius. Transformatoriai sudaryti iš dviejų apvijų: pirminės – įvesties ir antrinės – išvesties. Kiekvienoje jų yra kondensatorius ir induktorius, todėl kai įtampa yra perduodama per ritinius, susidaro rezonansinė grandinė bei išsiskiria kibirkštinės iškrovos.

Suknelę sudaro dygliuotas šalmas, metalinės plokštelės ir tinklelis, sukurtas iš 600 grandinės tipo žiedų. Prie jos projekto prisidėjo ir muzikos grupė „ArcAttack“, kuri pasirodymui sukūrė garso takelį. Metalinis suknelės paviršius veikia kaip Faradėjaus narvas – tinklo formos struktūra leidžia keistis elektrostatiniams krūviams ir perduoti juos į išorę. „Elektros keliauja į žemę trumpiausiu keliu, todėl suknelė veikia kaip apsauga, kuri neleidžia elektrai pereiti per mano kūną“, – aiškina Wipprecht. Ant scenos šis projektas pirmą kartą buvo pademonstruotas „MakerFaire 2014“ mugės metu San Mateo mieste (Kalifornija).

„Mums abiems (Wipprecht ir „ArcAttack“ – aut. past.) patinka ieškoti sintezės tarp technologijų, eksperimentavimo ir naujovių, – pakomentavo autorė, – Mes ne tik norime parodyti įspūdingą projektą, taip pat mes norime papasakoti apie procesą ir taip šviesti žiūrovus bei įkvėpti juos“

Wipprecht priduria, kad didžiausias iššūkis buvo sukurti modelį, kuris priimtų didelės įtampos, mažos srovės, tačiau aukšto dažnio elektros išlydžius. Taip pat atsirado problemų ieškant modelio, kuris išdrįstų šį pavojingą kūrinį užsidėti, todėl jį išbandyti ant savo kūno teko pačiai dizainerei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(4)
(6)

Komentarai (14)