Žymiausio Afganistano minareto mįslė verčia sukti galvas ne tik archeologus (Video)  (0)

Atokioje vietovėje, prie Afganistano Hari Rud upės pastatytas Džamo minaretas ilgą laiką buvo pamirštas, kadangi stovi itin nuošaliame kalnų apsuptame slėnyje, ir iš naujo atrastas tik 1886 metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad tai vienintelis likęs Firuz Kuch miesto, kuris buvo Guridų dinastijos sostinė, išlikęs statinys. Paminklas pastatytas tarp XI ir XIII amžių, tačiau ilgą laiką apie jį nieko nebuvo žinoma, nors Europos archeologai aktyviai tyrinėjo šias atokias Afganistano vietoves jau nuo XVIII a. pabaigos. Šiandien žinome, kad minareto apylinkėse kitados klestėjusį miestą sugriovė Čingischano kariuomenė - tai patvirtina patikimi iki šiol išlikę istoriniai šaltiniai. Pats įvykis, susijęs su nuožmiu mūšių, miesto užėmimu ir vėlesniu jo sugriovimu yra apipintas gausių legendų, manoma, kad iki mūsų laikų išliko tik nedidelė jų dalis. Ant minareto sienų išlikęs įrašas nėra pakankamai aiškus. Šiuo metu jis aiškinamas dvejopai - pirmoji versija teigia, kad čia parašyta, jog Džamo minaretą 1193-4 metais pastatė Guridų sultonas Hiaz ad Dinas, taip pažymėdamas 1192 įvykusią pergalę prieš Gaznevidus.

Pagal antrąją versiją, užrašas skelbia, kad šis minaretas pastatytas 1173-4 pergalei Gaznyje prieš Huz Turku 1173 metais atminti.

1202 metais, mirus sulronui Hiaz ad Dinui, Guridų imperija žlugo ir tapo Chorezmo imperijos dalimi. 1222 metais Firuz Kuch miestas buvo sugriautas.

1886 metais šį statinį surado seras Tomas Holdičas. 1943 metais minaretas buvo pirmą kartą nufotografuotas ir apie jį buvo išspausdintas straipsnis. 1957 prancūzų mokslininkas archeologas Andre Marik pasiekė minaretą bei jį aprašė 1958 metais „Prancūzų delegazijos Afganistane užrašuose“.

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(33)
(0)
(33)

Komentarai (0)