Plėšriavorių kronikos: nufilmuotas mažais vorais aptekęs "vilkinis" voras (Video)  (0)

Anglakalbiai šiuos didžiulius vorus vadina "wolf spiders", tačiau lietuvių kalbos terminijoje šią vorų šeimą priimta vadinti plėšriavoriais. Kaip vieną tokį "vilkinį" netyčia pastebėjo ir nufilmavo du vyrukai Misūrio valstijoje. Iš pirmo žvilgsnio – voras kaip voras, bet įsižiūrėjus iš arčiau... Paaiškėjo, kad egzempliorius į namą iš lauko grįžo ant savo kupros nešinas tuntais kirbančių plėšriavoriukų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išeitų, kad vyrukai netikėtai sutiko rūpestingą daugiavaikę mamą, ieškančią saugios vietos savo mažyliams užauginti. Voro patelę nufilmavęs Bobby Brownas, buvęs Šiaurės vakarų Misūrio valstybinio universiteto studentas, teigia, kad ji ištiestomis kojomis buvo ne mažesnė nei 10 cm. Iš pradžių vyrukai manė, jog tai tiesiog stambus voras, bet išvydę ant jo kupros kirbančius keliasdešimt mažesnių vorų, pašiurpo.

Gamtos istorijos muziejaus Londone arachnologas Stuartas Hine paaiškino, kad plėšriavorių šeimos patelės įprastai tamposi su savimi kokonus su kiaušinėliais. Iš jų išsiritę voriukai sulipa mamai ant kupros, nes ten jiems – saugiausia ir maloniausia.

Plėšriavorių patelės kiaušinėlius deda ypatingu būdu. Jos šilkinį sferinio pavidalo kiaušinėlių kokoną prisijungia prie pilvo galinėje dalyje esančių šilko liaukų, ir visą šį nešulį visur tamposi su savimi. Įdomu tai, kad kokonas neliečia žemės paviršiaus – jis visada pakeltas, jo vilkti negalima.

Kai voriukai išsirita, mama leidžia jiems kojomis užsirepečkoti ant kupros – ten jie saugiai užsimaskuoja nuo plėšrūnų ir turi didžiausias galimybes išgyventi.



Nors vorę nufilmavęs B. Brownas vaizdo medžiagoje šiurpsta iš pasidygėjimo, jis rado ryžto pakelti voriukais apkibusią voro patelę ir išnešti ją laukan. "Paleidau laisvėn – kaip ir vakar name rastą gyvatę", - giriasi vyrukas.

O štai šiame vaizdo siužete nufilmuotas kitas plėšriavorio patelės žygdarbis. Nuo perregimoje dėžutėje uždarytos voro patelė staiga pasipila tuzinai mažų voriukų – mat vorę užpuolė ir nudaigojo toje pačioje dėžutėje laikytas stambesnis patinas. Arachnologai aiškina, kad motina sąmoningai pasiaukojo savo atžalų labui – sprendimas tapti stambesnio patino grobiu reiškė didžiausią tikimybę išgyventi voriukams.


(23)
(3)
(20)

Komentarai (0)