JAV mokslininkas: turime tūkstančius pavyzdžių, kaip mityba įveikia ketvirtos stadijos vėžį  (20)

JAV gyvo maisto programomis lėtines ligas gydančio Hipokrato instituto direktorius, knygų apie sveiką mitybą autorius dr. Brianas Clementas tikina, kad žmonės, kuriems medikai žadėjo vos porą mėnesių gyvenimo, pakeitę mitybą išsigydė net ketvirtos stadijos vėžį ir sėkmingai gyvena jau kelis dešimtmečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak pašnekovo, kuris neseniai lankėsi Lietuvoje vykusioje Trečiojoje Ann Wigmore gyvo maisto konferencijoje, kurią organizavo Ann Wigmore fondas Lietuvoje, augalinės mitybos populiarumas visame pasaulyje įspūdingai auga. Apie tai, kad pakeitę mitybą išsigydė įvairias ligas, jau atvirai kalba šou žvaigždės, aktoriai, pavyzdžiui, Anthony Hopkinsas. Lietuvos svečio manymu, žmonės renkasi augalinę mitybą, nes ši veikia.

Net „The New York Times“, kuris yra prilyginamas Dievui JAV, parašė, kad šiuo metu pati populiariausia mitybos tendencija – augalinis maistas, pajuokavo jis, duodamas delfi.lt išskirtinį interviu.

„Žmonės pasitiki šia mityba, nes ji iš tiesų turi rimtą mokslinį pagrindimą. Be to, ji veikia. Kita vertus, viskas, kas pradeda plisti, tampa ir madinga. Tačiau jeigu tai išgelbės žmogų nuo vėžio, argi tai blogai?“ – klausė B. Clementas.

– Kiek metų pats laikotės šios mitybos principų?

– Valgau tik augalinį gyvą, termiškai neapdorotą maistą jau 43 metus, ir per šį laiką nebuvo jokių nukrypimų. Taip valgo ir keturi mano vaikai bei keturi anūkai, taip pat šimtai tūkstančių kitų žmonių, kuriuos mes išmokome taip valgyti.

– Kaip įvardintumėte šios mitybos privalumus sau?

– Svarbiausias dalykas, kad ši mityba mane daro laimingesnį ir sąmoningesnį. Taip pat ji suteikė stiprybės ir sveikatos mano kūnui, todėl galiu įgyvendinti daugiau savo planų. Kadangi pagal maistingumą tai yra naudingiausia mityba pasaulyje. Šiame maiste yra daugiausiai proteinų, vitaminų, mineralų, nesočiųjų riebalų rūgščių. Be to, šis maistas turi didžiausią joninį dažnį. Dar už 40 metų metų apie tai kalbėsime labai daug.

– Kokios didžiausios šiuolaikinio žmogaus mitybos bėdos?

– Pirmiausiai gyvūninės kilmės maistas, kuris sukelia daugiausiai ligų. Tai svarbiausia diabeto, vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų priežastis. Jeigu visų šalių vyriausybės liautųsi finansiškai remti mėsos ir pieno gamintojus, per trejus metus naujų susirgimų minėtomis ligomis sumažėtų 75 proc. Tai nėra teorija – mes tai galime pažadėti.

Mes dirbame šioje srityje jau 60 metų. Kai pas mus ateina sergantys žmonės, iš jų mitybos mes išbraukiame mėsą ir pieno produktus, sudarome jiems mokslu paremtą valgiaraštį ir stebime, kaip jie pasveiksta. Tik įsivaizduokite, kas būtų, jei žmonės taip maitintis pradėtų dar būdami sveiki.

Žinoma, pakeisti mitybą yra sudėtinga, nes taip valgė mūsų tėvai, seneliai, mes patys taip valgėte nuo vaikystės, mūsų draugai taip valgo. Mes tiesiog bandome pakelti didelį laivą ir jį apsukti.

– Kokias reakcijas mūsų organizme sukelia mėsa ir pieno produktai?


– Visi mėsos produktai turi sočiųjų riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmui nereikia. Taip pat jie rūgština mūsų organizmą, ardo mūsų kaulus ir ląsteles. Kai jūs valgote mėsą, kol ji pereina pro mūsų organizmą, tai užima tris dienas. Aš neliečiau mėsos 43 metus, tačiau sulaukęs beveik 60-ties esu kur kas stipresnis nei buvau, kai man buvo 20.

– Kaip greitai pasireiškia rezultatas pakeitus mitybą pagal jūsų rekomendacijas?

– Labai greitai. Dar prieš šimtą metų vienas garsus mokslininkas pasakė: „Kai pereinate prie augalinės mitybos, pati gamta ima jus operuoti, o jeigu pereisite prie tokios mitybos, jums tikrai teks daryti operaciją“. Mūsų institute sukurta 21 dienos programa, kadangi mokslas rodo, kad tiek dienų reikia norint pakeisti valgymo įpročius. Pirma savaitė daugeliui žmonių būna labai sudėtinga, o trečią jie pradeda jaustis labai gerai. Kaskart mes girdime tas pačias frazes: „Niekada nesijaučiau geriau“.

– Teigiate, kad išgyti nuo vėžio galima vien pakeitus mitybą. Ar galite pateikti pavyzdžių?

– Galėtume apie tai kalbėti 10 dienų. Paskutinis pavyzdys – neseniai kalbėjau su moterimi, kuri sirgo ketvirtos stadijos kepenų vėžiu. Jai buvo pasakyta, kad gyventi liko du mėnesiai. Ir tai buvo prieš 30 metų. Dar prieš keletą dienų kalbėjau su jūsų amžiaus moterimi, kuriai gydytojai buvo pasakę, kad liko gyventi pusė metų, ir tai buvo prieš 10 metų. Šiuo metu, populiarindamas programą, daug keliavau ir visame pasaulyje sutikau daugybę žmonių, kurie liudijo savo išgijimus. Labiausiai mane palietė vieno žmogaus istorija Kanadoje.

Jis Hipokrato institute programą praėjo prieš dvejus metus ir vien mityba, atsisakęs gydytojų siūlytos chemoterapijos, nes nuo jos anksčiau mirė jo žmona, išsigydė vėžį. Jis pats dirba morge ir kaip tik prieš mūsų susitikimą buvo palaidojęs du jaunus žmones. Vienam buvo 42, kitam – 27 metai. „Aš jaučiausi labai prastai ir norėjau pasakyti jų šeimoms, kad jie neturėjo mirti ir galėjo nemirti, jei būtų pakeitę mitybą. Tačiau įsikandau sau į liežuvį, kad tik to nepasakyčiau“, - prisipažino vyras.

Mes dirbome jau su tūkstančiais žmonių, kurie išsigydė vėžį, ir metame iššūkį kiekvienam, netikinčiam tuo. Bet kuris mokslininkas ar gydytojas iš bet kurios pasaulio vietos keturis kartus per metus gali pas mus atvykti ir nemokamai keletą dienų pas mus praleisti, pasimaitinti mūsų maistu, susipažinti su tuo, ką mes darome. Mes neturėtume ginčytis, nes visi mes stengiamės padėti žmonėms. Beje, įdomu, kad vis dažniau pas mus atvyksta ne sergantys, bet dar sveiki žmonės. Matydami, kaip senatvėje kankinasi jų tėvai ar seneliai, jie nori pradėti keisti savo gyvenimą jau dabar, kad išvengtų tokių pasekmių, ir tai yra gerai.

– Nuo ko patartumėte žmonėms pradėti keisti mitybą? Tai reikėtų daryti palaipsniui ar viską keisti kardinaliai iš karto?

– Jeigu žmogus tikrai serga, keisti reikėtų labai greitai. Jei ne, tai gali užimti apie šešis mėnesius ar metus. Geriausia, aišku, sudalyvauti mūsų programoje, ypač jei turite rimtų problemų, tačiau pradžiai jūs turite specialistų ir Lietuvoje. Jau sutikau bent du daktarus, kurie galvoja taip pat, kaip aš. Nesakome, kad esame geriausi, mes tiesiog norime skleisti žinią, kaip stipriai mūsų sveikata susijusi su mityba. Tačiau norint keisti mitybą, vis dėlto pirmiausiai reikia turėti bent tam tikrą kiekį žinių. Jūs turite suprasti, ką norite daryti. Daug informacijos apie tai yra mūsų instituto internetinėje svetainėje.

– Kaip žmogui nepaklysti tarp daugybės mitybos teorijų, kurios teikia skirtingas rekomendacijas?

– Deja, tenka pripažinti, kad šiandien daug kas labai komercializuota. Viskas sukasi apie tai, kaip uždirbti daugiau pinigų. Todėl žmonėms visada siūlau susirasti specialistą, kuris turi patirties ir yra pasiekęs akivaizdžių ilgalaikių rezultatų. Tikrai nesuklysite, jei pradėsite valgyti daugiau šviežio maisto – ne konservų, pusgaminių ir pan. Jūsų šalis yra labai arti gamtos, todėl jūsų maistas dar gana natūralus. Taip pat nepamirškite, kad daug ką galite išsiauginti savo virtuvėse.

Ann Wigmore viso to išmoko čia, Lietuvoje, kai dar buvo maža mergaitė. Lankausi jūsų prekybos centruose ir mes įsigijome ekologiško maisto. Taigi rasti tinkamo maisto nėra sunku, sunkiausia pakeisti mąstymą, nes esame priklausomi nuo to maisto, kurį valgėme daug metų. Aš tai vadinu mamos sindromu. Kai buvome maži, mama savo meilę mums rodė stengdamasi sočiai pamaitinti. Ir labai sunku pakeisti šį šabloną. Aš pats kadaise svėriau 120 kg. Jeigu aš galėjau pasikeisti, tai padaryti gali kiekvienas.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Inga Saukienė
(52)
(3)
(49)

Komentarai (20)