Kaip Žemė atrodo greta kitų kosminių kūnų? (Foto)  (1)

Visata yra be galo didelė, kaip ir joje išsidėstę žvaigždynai ar planetų sistemos. Suvokti jų tikrąjį mastą ypač nelengva, todėl astronomijos mėgėjas sukūrė skalę, kurioje įvairius kosminius kūnus lygina su Žeme bei joje esančiais objektais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iliustracijos atskleidžia, kad Saturno žiede tilptų net šešios Žemės, o Marso Olimpo kalnas yra tokio pat dydžio, kaip Arizonos valstija (JAV). Šios nuotraukos buvo sukurtos astronomijos entuziasto Johnas Brady iš Lankašyro (Didžioji Britanija).

Vienoje iš vizualizacijų jis parodo, kad neutroninės žvaigždės dydis prilygsta šiaurės vakarų Anglijai (tarp Liverpulio ir Varingtono). Tačiau M. Brady priduria, kad nepaisant jos santykinai mažo dydžio, žvaigždės masė yra 1,5 kartus didesnė už mūsų Saulės. „Taigi šaukštelis jos (masės) svertų daugiau nei milijardą tonų“, – teigia A. Brady. Kitoje nuotraukoje vaizduojamas didžiausias Marso kalnas – Olimpas, kuris lengvai užgožtų visą Arizonos valstiją Šiaurės Amerikoje. Įsikūręs Tarsidės regione Olimpas taip pat yra didžiausias vulkanas visoje Saulės sistemoje. Jis tris kartus viršija Everesto kalno aukštį virš jūros lygio (27 km). Tuo tarpu Jupiterio mėnulis Io (nuotrauka viršuje) apimtų beveik visą Šiaurės Amerikos žemyną. Tai pirmasis iš keturių pagrindinių Jupiterio palydovų ir dėl šios priežasties jį labai stipriai veikia planetos gravitacija. Šis faktas prisidėjo prie palydovo itin didelio vulkaninio aktyvumo – kosminio kūno paviršiuje nuolat veikia tūkstančiai ugnikalnių. Šiuo atžvilgiu jam neprilygsta nei viena Saulės sistemos planeta, įskaitant ir Žemę. Brady vaizduoja ir dvigubai už Žemę mažesnį Marsą, į kurį patogiai tilptų visa Šiaurės Amerika. Tačiau lyginant žemyną su Jupiteriu, persvara akivaizdžiai pasikeičia: Amerika atrodo tarsi mažytis dujų milžinės spuogelis. Iš tiesų mūsų planetos skersmuo yra 11 kartų mažesnis nei ši dujų milžinė. Judant toliau M. Brady lygina Žemę su Saturnu. Šešios mūsų planetos tilptų į jo žiedą, kurio plotis aprėpia 282 000 kilometrus. Ir jei mūsų planeta užimtų Saturno poziciją, iki jo „juosmens“ liktų 66 900 kilometrų. Žemė atrodo dar mažesnė lyginant ją su Saule: „Visame Saulės diske viena šalia kitos galėtų tilpti 109 Žemės, o norint užpildyti visą žvaigždės vidų, prireiktų 1,3 mln. mūsų planetos dydžio kūnų, – aiškina J. Brady. Visos astronomijos mėgėjo sukurtos vizualizacijos yra skirtos palyginti kosminius objektus su Žeme.

(79)
(3)
(76)

Komentarai (1)