Prie Norvegijos krantų ištrauktas 10 tonų ryklys  (0)

Šiaurinėje Norvegijos pakrantėje savaitės pradžioje ištrauktas 10 tonų svorio ryklys yra vienas stambiausių kada nors rastų egzempliorių, skelbia norvegų "thelocal.no".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milžiniškas padaras buvo rastas plūduriuojantis negyvas. Jį į vakarus nuo Ylvingeno salos pastebėjo pro šalį plaukusio kelto įgula. Kūną į krantą partempė gelbėjimo valtis. Kapitonas Trleifas Ludvigas Olsenas su įgula išvilko negyvą milžiną sausumon, tačiau iš pradžių tiksliai įvertinti grobuonies dydžio negalėjo, nes pakrantėje buvo per tamsu.

"Buvo maždaug 11 valanda vakaro, juoda naktis, - pasakojo T. L. Olsenas. – Iš pirmo žvilgsnio, ryklys buvo maždaug 12 metrų ilgio. Manau, jis svėrė apie 10 tonų. Iki šiol sugautas didžiausias ryklys buvo 13,7 metro ilgio, tačiau tas atvejis nebuvo oficialiai įregistruotas."

Manoma, kad norvegai jūroje rado negyvą milžinryklių (angl. – basking shark) šeimos Cetorhinus maximus rūšies atstovą. Manoma, kad tai gali būti rekordinio dydžio ryklys, tačiau rekordas kol kas nepatvirtintas.

"Ryklį sugavom į vakarus nuo Ylvingeno ir partempėm į artimiausią prieplauką, - pasakojo kapitonas. – Jį buvo sunku vilkti. Ryklys buvo įsipainiojęs į kažkokius žvejybinius tinklus – juose buvo įstrigusi žuvies galva ir priekiniai pelekai."

T. L. Olsenas pareiškė, kad negyvas padaras neturėtų būti paliktas plūduriuoti jūroje. Kapitono teigimu, atitinkamos žinybos turėtų išimti padaro kepenis, o kūną nuskandinti.

Milžinrykliai yra antra didžiausia žuvis pasaulyje po bangininių ryklių. Milžinrykliai, kaip ir vieni keisčiausių neseniai aprašytų pasaulio ryklių, minta tik planktonu, todėl žmonėms nėra pavojingi. Kepenys gali sudaryti 1/4 šio ryklio masės. Jos – vertinga komercinė prekė.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(29)
(1)
(28)

Komentarai (0)