Netikėti tyrimų rezultatai: buityje įprasti vaistai gali prailginti gyvenimą  (3)

Ibuprofenas, dažna vaistų nuo skausmo ir karščiavimo sudėtinė veiklioji medžiaga, gali būti raktas į ilgesnį ir sveikesnį gyvenimą, rašo huffingtonpost.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepriklausomus biomedicininius tyrinėjimus vykdantis JAV Bucko senėjimo tyrimų institutas atliko tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad reguliarios ibuprofeno dozės prailgino kirmėlių, musių ir mielių gyvavimo trukmę.

„Yra daug dalykų, dėl kurių jaučiame entuziazmą“, – pranešime spaudai teigė Brianas Kennedy, Bucko instituto vadovas. Jo tvirtinimu, ibuprofeno dozės pailgino 15 proc. organizmų, su kuriais buvo atliktas tyrimas, vidutinę gyvenimo trukmę. Bucko instituto daktaras ir vienas pagrindinių studijos autorių Chong He sako, kad laikotarpis, kuriuo pailgėjo šių organizmų gyvenimo trukmė, prilygsta maždaug dvylikai žmogaus gyvenimo metų.

„Musės ir kirmėlės ne tik išgyveno ilgiau, tačiau ir tapo sveikesnės. Tyrimas rodo, kad ibuprofenas daro įtaką procesams, tiesiogiai nesusijusiems su senėjimu. Tai skatina mus labiau domėtis ir tyrinėti senėjimo procesą“, – teigia B. Kennedy. Jis pažymi, kad instituto atliktas tyrimas atveria duris naujiems vaistų, kovojančių su senėjimu, tyrinėjimams. „Ibuprofenas yra palyginti saugus vaistas, jį galima rasti daugelio žmonių vaistų spintelėje. Turime visas galimybes neabejoti, kad egzistuoja ir kitos priemonės, galinčios daryti įtaką gyvenimo trukmei, todėl privalome tai tyrinėti“, – įsitikinęs mokslininkas.

B. Kennedy pabrėžė, kad Bucko institutas domisi, kodėl sendami žmonės ima sirgti. „Manau, kad perpratę šiuos procesus galėsime į juos įsikišti ir atrasti būdų, padėsiančių prailginti gyvenimo trukmę, ilgiau išlaikyti žmones sveikus ir sulėtinti senėjimą. Tai mūsų pagrindinis tikslas“ – sako Bucko instituto vadovas.

Ibuprofenas priklauso nesteroidinių uždegimus slopinančių junginių grupei. Šie vaistai palengvina skausmą, sumažina karštį, malšina uždegimus. Seniau ibuprofeno buvo galima įsigyti tik su gydytojo išrašytu receptu, tačiau nuo aštunto dešimtmečio visame pasaulyje jis tapo prieinamas be recepto. Nors ibuprofenas yra plačiai vartojamas ir priimta galvoti, kad šis vaistas yra pakankamai saugus, didesnės dozės gali sukelti pašalinį poveikį, pasireiškiantį virškinamojo trakto ir kepenų sutrikimais.

Žinoma, atradimas reikšmingas, tačiau jaunystės eliksyro paieškos – nieko nauja. Ankstesni tyrimai parodė, kad panašų poveikį turi resveratrolis. Šio junginio yra vynuogių ir kitų uogų odelėje, vaisių žievelėse ir vyne.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(68)
(4)
(64)

Komentarai (3)