Šių metų viduryje kompiuterius gali ištikti atominio laiko problema  (0)

Tarptautinės Žemės sukimosi tarnybos atstovai pareiškė, kad šią vasarą laikas bus perkeltas viena keliamąja sekunde, siekiant atominio laikrodžio laiką sinchronizuoti su Žemės sukimosi laiku. Išgirdus šį pranešimą įvairių internetų valdytojai buvo labai nepatenkinti: anksčiau keliamoji sekundė jau sukėlė nemažai problemų tokioms paslaugoms, kaip „Foursquare“, „Reddit“, „Linkedln“ ir „Yelp“ - visos jos po paskutinės keliamosios sekundės pridėjimo 2012 m. skelbė apie netikėtus sutrikimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompiuterių ir interneto išplitimas pareikalavo didesnio (ir vis didėjančio) laiko matavimo tikslumo – o mokslininkai šį poreikį patenkino. Dabar laiko matavimo standartą saugo atominiai laikrodžiai, veikiantys sekundės kvadrilijoninės dalies (10-15) tikslumu.

Ir nors laikrodis matuoja tiksliai, dabar problemų kelia ankstesnis laiko matavimo standartas: vienas Žemės apsisukimas apie savo ašį yra lygus vienai parai. Bet Žemės sukimasis lėtėja, o atominis laikrodis – ne, todėl kasdien para pailgėja maždaug dviem tūkstantosiomis sekundės dalimis. Tai reiškia, jog atominį laiką ir Žemės sukimosi laiką kartkartėmis reikia suderinti – nuo 1975 metų tai padaryta jau 25 kartus.

Tačiau anuomet keliamosios sekundės įvedimą galėdavo pastebėti tik žmonės, kurie tiesiogiai dirbdavo su atominiais laikrodžiais. O šiandien keliamosios sekundės pridėjimas (jis numatytas birželio 30 d., 23:59:59, lygiai metų viduryje) gali sutrikdyti kompiuterių sistemas, kurioms vieną kartą teks po 59 sekundžių parodymo ne grįžti prie 00 sekundžių, o trumpam parodyti ir skaičių 60. O kai sistema susiduria su nestandartine situacija, ji gali sureaguoti standartiškai – liautis veikti. Kai kurie kompiuteriai 2 sekundes rodys 59 sekundes, o tai taip pat gali sukelti sunkumų.

Kai kurios įmonės (viena iš jų yra „Google“) sugalvojo sprendimą šiai problemai – jie į savo tarnybines stotis papildomą sekundę „įkiša“ atnaujinimo metu tais pačiais metais, kai numatyta keliamoji sekundė. Panašu, kad toks aplinkkelis šiai įmone buvo veiksmingas anksčiau ir „Google“ jau paskelbė, kad ir šiemet darys taip pat.

Dėl sutrikimų tikimybės technologijų bendrovės pasiūlė atsisakyti keliamųjų sekundžių praktikos ir leisti atominiam laikrodžiui laisvai tolti nuo Žemės sukimosi laiko. Ir artimuoju laikotarpiu tai problemų nekeltų. Bet ateis laikas, kai žmonės supras, kad jų laikrodžiai visiškai nesiderina su Žemės dienos ir nakties ciklais, galbūt prireiks ne keliamosios sekundės, o keliamosios minutės ar net valandos, kas sutrikdytų ne kompiuterius, bet ir nuo jų nutolusį gyvenimą. Yra ir trečias, tarpinis variantas: turėti dvi skaičiavimo sistemas – vieną technologijoms, o kitą – žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(1)
(18)

Komentarai (0)