Praėjusios savaitės geriausi  (0)

Pirmosios šviesos kaip dalelė ir kaip bangos nuotraukos, tamsioji kosmologijos pusė ir mankštą mėgdžiojantis hormonas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai buvo dar viena įdomi savaitė fizikai, kai École Polytechnique Fédérale de Lausanne komanda rado būdą padaryti pirmąją šviesos kaip dalelės ir kaip bangos nuotrauką. Tuo tarpu kita komanda, dirbanti Kalifornijos univeristete Santa Barbaroje paskelbė sukūrę pirmąjį kvantinį įtaisą, aptinkantį ir ištaisantį savo klaidas – būtiną visiškai kvantinio kompiuterio sukūrimui.

Kosmoso naujienos. Davidas Spergelis, astrofizikas iš Princetono, pasiūlė patrauklų požiūrį į tamsiąją kosmologijos pusę – ir paaiškino, kodėlmokslininkai tokie įsitikinę, kad ir egzistuoja. Be to, Keck teleskopo duomenis analizuojanti komanda atrado Urane siaučiančią milžinišką metano audrą, kas nustebino, nes nemanyta, kad šios planetos atmosfera tokia energinga. Jei jau kalbame apie energiją, Northumbria'os universitete dirbantys tyrėjai apibūdino energijos gavybos proveržį, kuris vieną gražią dieną galėtų aprūpinti Marso gyventojus energija – ta motoras, naudojantis anglies dvideginį ir paremtas Leidenfrosto efektu.

Tai buvo gera savaitė ir technologijų plėtrai, nes studentų komanda sukūrė stalinį antrinių žaliavų utilizatorių, verčiantį gaiviųjų gėrim butelius į 3D spausdintuvų plastiką – toks pasiekimas galėtų stipriai atpiginti 3D objektų spausdinimą. Kita komanda, tirianti kamuolio formos molekules, sukūrė bombą, turinčią nanodydžio sprogmenų potencialą – reakcija sukelia didžiulį temperatūros ir spaudimo padidėjimą vos per menką sekundės dalį. O bendra JAV ir Japonijos tyrėjų komanda paskelbė OLED technologijų proveržį – jų teigimu, jų prietaisai, gali būti puikūs mažos galios šviesos šaltiniai. Rutgers universiteto komanda pranešė radę ryšį tarp BPA ir autizmo spektro sutrikimų – šis atradimas gali reikšti plačias implikacijas plačiai naudojamam plastikui. O Ilmenau technikos universiteto tyrėjai paskelbė, kad jų tyrimas rodo, jog Na-ion baterijos artėja prie Li-ion baterijų pakeitimo.

Ir pabaigai, jei esate vienas iš milijonų, kuriems sunku laikytis dietos ir mankštintis, Pietų Kalifornijos universiteto (USC) komanda paskelbė apie naujai atrastą hormoną, mėgdžiojantį mankštos poveikį – gal netrukus, užuot ėję į lauką ir sportavę, žmonės galės tiesiog išgerti tabletę su valgiu, kad išlaikytų formą.


Bob Yirka
phys.org

(9)
(0)
(9)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: