Keisčiausi dalykai, kuriuos Mėnulyje paliko žmonės (Video)  (0)

Žmonės palieka šiukšles visur, kad ir kur benuvyktų. Mėnulis nėra išimtis. Manoma, kad žmonių Mėnulyje paliktų daiktų kiekis per dešimtis misijų siekė 190 tūkst. kilogramų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dauguma objektų yra neveikiantys zondai, erdvėlaiviai ir raketos, sąmoningai sudaužytos Mėnulio paviršiuje pasibaigus misijoms. Tačiau Mėnulyje yra ir dalykų, kurių čia rasti nesitikėtume: meno kūrinių, sporto prekių ir net maišų su išmatomis.

Vox.com pateikia keisčiausių dalykų sąrašą, kuriuos esame palikę Mėnulyje.

96 maišeliai išmatų ir šlapimo

Per „Apollo“ misijas astronautai, lygiai taip pat, kaip ir Žemės gyventojai, turėjo atlikti gamtinius reikalus. Nors tai iš pirmo žvilgsnio gali skambėti kaip pokštas, Mėnulyje guli 96 maišeliai su kūno skysčiais, kurie čia pragulėjo visus metus po „Apollo“ misijų. Astronautai juos paliko siekdami sumažinti krovinio svorį, mainais už parsivežtus Mėnulio akmenis tyrimams.

Neseniai kai kurie astrobiologai susidomėjo galimybe žvilgtelėti į šias išmatas, kad pažiūrėtų, ar jose yra kokių nors bakterijų ir ar jos mutavo dėl radiacijos.

12 porų kosmoso batų

Misijos „Apollo 11“ metu astronautai Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas palengvino krovinį ne tik skysčių pilnais maišeliais, bet ir palikdami dar šimtą objektų, kurių jiems nereikėjo. Tarp jų buvo kosmoso batai, kameros įrankiai ir filmas.

Iškilmingesniu tikslu astronautai Mėnulyje taip pat paliko į JAV vėliavą, kurią įsmeigė Mėnulio paviršiuje (nors ji buvo numušta per raketos išmetimą po astronautų išvykimo), mažą auksinį alyvmedžio šakelės pakabuką ir silicio diskus, kuriuose buvo išgraviruota maždaug 100 geros valios palinkėjimų nuo JAV politikų, NASA administracijos ir pasaulio valstybių vadovų.

Richardo Nixono pasirašytas metalinis diskas

R. Nixonas buvo JAV prezidentas šešių „Apollo“ misijų metu, įskaitant ir pirmąją, kurią astronautai pažymėjo palikdami pasirašytą metalinę garbės lentą Mėnulio paviršiuje.

Taigi, nors R. Nixonas paveldėjo „Apollo“ programą vos keli mėnesiai prieš pirmąjį nusileidimą Mėnulyje ir, kaip žinia, vėliau gėdingai baigė savo prezidentavimą, jis yra vienintelis prezidentas, kurio parašas yra Mėnulyje.

Andy Warholo, Roberto Rauschenbergo ir Claeso Oldenburgo piešinys

Kad piešinys iš tiesų guli Mėnulyje – nepatvirtintas faktas, tačiau yra pagrindo manyti, jog šis faktas yra teisingas.

1960 m. skulptorius Forrestas Myersas sugalvojo, kad šeši menininkai turėtų padirbėti prie meno kūrinio, kuris būtų paliktas Mėnulyje. Jis nusamdė žinomus menininkus ir nupiešė eskizus, kuriuos pavadino Mėnulio muziejumi. Piešinėlyje buvo sumažintas peliuko Mikio eskizas ir A. Warholo inicialai, kurie labai priminė penį.

Eskizai buvo sumažinti ir išgraviruoti ant mažos keramikos plokštelės „Bello“ laboratorijoje.

Tačiau F. Myersas nesugebėjo įtikinti NASA patvirtinti plano. Tuomet jis įtikino prie „Apollo 12“ modulio dirbantį inžinierių paslėpti keraminę plokštelę. Pasak F. Myerso, inžinierius ją nugabeno slapta ir paliko ant Mėnulio paviršiaus. F. Myersas šią schemą pristatė „The New York Times“. NASA jos niekada taip ir nepatvirtino.

Du golfo kamuoliukai

Alanas Shepardas į „Appolo 14“ misiją atsinešė golfo lazdos galą, pritvirtino jį prie įrankio, skirto tyrinėti Mėnulio paviršių, ir atliko keletą smūgių.

Po keleto nepavykusių smūgių Shepardas galiausiai pataikė kaip reikiant, o jo muštas kamuolys nuriedėjo „mylių mylias“ Mėnulio mikrogravitacinėje aplinkoje. Tai greičiausiai buvo keli šimtai metrų, tačiau astronautas niekuomet taip ir neatėjo susirinkti golfo kamuoliukų. Jie vis dar guli Mėnulio paviršiuje.

Kontroversiškas meno dirbinys

„Fallen Astronaut“ yra 3,5 colio abstrakti aliuminio statulėlė, sukurta Belgijos menininko Paulo Van Hoeydoncko ir palikta Mėnulyje astronauto Davido Scotto per misiją „Apollo 15“.

Scottas jį paliko gulintį ant šono kaip atminimą, šalia metalinio disko su 14 mirusių astronautų vardais. Tačiau Vanas Hoeydonckas vėliau ėmė prieštarauti dėl parinkto vado ir aiškino, kad statulėlė turėjo būti palikta stačia tarsi simbolis, kaip žmonija Mėnulį panaudojo lyg pirmąjį žingsnį norint pasiekti žvaigždes.

Nesutarimas vėliau išsirutuliojo į skandalą, kai Vanas Hoeydonckas užsimanė parduoti statulos kopijas, (taip būtų pažeistas susitarimas su D. Scottu), tačiau vėliau persigalvojo. Tačiau originalus „Fallen Astronaut“, praėjus 43 metams, vis dar yra toje pat Mėnulio vietoje.

Erelio plunksna

Baigiantis „Apollo 15“ D. Scottas atliko plunksnų/boulingo kamuolio eksperimento versiją, kad parodytų, jog du iš vienodo aukščio paleisti bet kokios masės objektai vakuume ant paviršiaus nukris vienu metu.

D. Scottas tai padarė su plaktuku ir plunksna, tačiau rezultatas buvo tas pats. Astronautas plunksną taip ir paliko gulėti.

Astronauto šeimos nuotrauka

Per misiją „Apollo 16“, naudodamas mėnuleigį, kad ištirtų Dekarto aukštumas, Charlesas Duke'as paliko atitinkamai 3 ir 5 colių matmenų savo, savo žmonos ir sūnų nuotraukas ant žemės.

C. Duke'as nepasakė, kodėl jis paliko nuotrauką, tačiau kitoje pusėje jis parašė žinutę bet kuriam gyviui, kuris galėtų prie jos prisiartinti: „Čia pavaizduota astronauto Duke'o šeima iš planetos vardu Žemė. Mėnulyje nusileista 1972 m. balandį.

Deja, greičiausiai 40 metų Mėnulio paviršiuje pragulėjusi nuotrauka yra gerokai išblukusi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (0)