Netikėtas radinys Argentinos džiunglėse – nacių slėptuvė (Video)  (2)

Pasak archeologų, jų neseniai aptikti griuvėsiai atokiame Argentinos džiunglių regione yra likučiai slėptuvės, kurią naciai sau įsirengė tam atvejui, jeigu pralaimėtų Antrajame pasauliniame kare ir tektų sprukti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai rašo „The Guardian“, remdamiesi leidiniu „Clarin“. Dabar mokslininkai tyrinėja trijų pastatų liekanas, rastas Teyu Cuare parke Argentinoje, netoli Paragvajaus sienos. Buenos Airių universiteto mokslininkai šiuose pastatuose aptiko penkias Vokietijos monetas, nukaltas tarp 1938 ir 1941 metų ir porceliano lėkštės fragmentą, kuriame matosi užrašas „Pagaminta Vokietijoje“. „Panašu, kad Antrojo pasaulinio karo metu naciai vykdė slaptą projektą – aukščiausio lygio vadovams pralaimėjimo atvejui pastatyti slėptuvių, kurios būtų sunkiai prieinamose vietose dykumose, kalnuose, ant skardžių ar, kaip šiuo atveju, džiunglių viduryje“, – sakė archeologų komandos vadovas Danielis Schavelzonas.

Tiesa, slėptuve taip niekada ir nebuvo pasinaudota: tūkstančiai nacių, Kroatijos bei Italijos fašistų galėjo atvykti į Argentiną ir joje gyventi laisvai, su tuometinio prezidento Juano Perono palaiminimu. Šis lyderis Pietų Amerikos šaliai vadovavo nuo 1946 iki 1955 metų, o vėliau – ir trumpą laikotarpį aštuntame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

1960 metais vienas iš pagrindinių Holokausto organizatorių, Adolfas Eichmannas, Buenos Airėse buvo sučiuptas Izraelio specialiųjų pajėgų grupės ir pervežtas į Izraelį, kur buvo nuteistas myriop. Kiti aukšto rango naciai, radę prieglobstį Argentinoje, buvo Josephas Mengele, Martinas Bormannas, Walteris Kutschmannas, Josefas Schwammbergeris, Eduardas Roschmannas, Wilfredas Von Ovenas ir Aloisas Brunneris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(31)
(6)
(25)

Komentarai (2)