Kas nutinka, kai lava susitinka su ledu? (Video)  (0)

Kaip manote, kas nutiktų, jeigu įkaitusi lava staiga išsilietų ant ledo? Greičiausiai pirmiausia iškilusi mintis – lava tiesiog persismelktų į kietą ledą ir jį ištirpdytų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslo kanalas „Acts of Science“ visai neseniai nusprendė atlikti eksperimentą ir atsakyti visiems smalsuoliams, ar pirminis jų vaizdas dėl ant ledo išsiliejusios lavos yra teisingas. Į eksperimentą buvo pakviesti skulptorius Bobas Wysockis ir geologas Jeffas Karsonas. Jie ir turėjo pademonstruoti neįtikėtiną vaizdą.

Beveik 7 milijonai smalsuolių jau spėjo apsilankyti tinklalapyje „Youtube“ ir pažiūrėti, kas nutinka lavai išsiliejus ant ledo.

Atsidūrusi ant ledo lava pradeda burbuliuoti ir vėsti – kartu tirpsta ir ledas. Vis dėlto realaus ugnikalnio išsiveržimo metu labai greitai tekantys lavos srautai pasiekę vulkano šlaitus dengiantį ledą veikiausiai sukeltų ledo sprogimą.

„Vaizdas mūsų nenustebino. Viskas taip, kaip ir tikėjomės“, – sakė geologas ir universiteto profesorius J. Karsonas.

Daugeliui smalsuolių teko nusivilti – lava neprasismelkė į ledą.

Vaizdo įraše galime matyti, kaip iš specialios mašinos ant paprasto ledo teka liepsnojanti lava. Vos susiliejus su ledu, ledą padengė juodi burbuliukai. Lava buvo įkaitinta iki 1093 laipsnių. Lėtai tekėdama ledo paviršiumi, ji sukėlė tarytum kepančių bulvyčių garsą. Pamažu juodi gabaliukai įgavo formą ir sukietėjo. Taip atsitiko dėl to, kad lava yra itin karšta, o ledas virto garais.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(55)
(9)
(46)

Komentarai (0)