„Mirusi zona“: Atlanto vandenyne rasta vietų, kuriose negali egzistuoti gyvybė  (2)

Vokietijos ir Kanados jūros biologai pirmą kartą užfiksavo vadinamąsias „mirusias zonas“ Atlanto vandenyne – teritorijas, kurioje negali išgyventi jokia gyvybė, nes vandenyje beveik nėra ištirpusio deguonies.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai zoną, kurioje – neįprastai žemas ištirpusio deguonies lygis, rado už kelių šimtų kilometrų nuo vakarinio Afrikos kranto. Tokios zonos nėra visiškai nematytos, tačiau iki šiol jos buvo randamos sekliuose vandens telkiniuose.

„Biogeosciences“ paskelbtame straipsnyje rašoma, kad šios teritorijos – net 100 mylių (160 km) ilgio sūkuriai, keliaujantys po Atlanto vandenyną. Anot mokslininkų, šios zonos nuo Afrikos kranto keliauja į vandenyno gilumą maždaug 4-5 kilometrų per dieną greičiu.

Iš galingo sūkurio negali ištrūkti vanduo, tad deguonies atsargos greitai išnaudojamos. Šiuose sūkuriuose ne tik negali išgyventi jokia gyvybė, tačiau jie gali pakenkti ir sausumos gyventojams.

Kadangi „mirusios zonos“ pastebėtos mažiau nei už 100 km nuo Žaliojo Kyšulio salų, tad negalima atmesti tikimybės, kad toks sūkurys kažkada pasieks ir sausumą. Tokiu atveju krantas gali būti užlietas vandeniu su mažu deguonies kiekiu, kas pakenktų vietos ekosistemai – gali išmirti žuvys ir kiti gyvūnai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(94)
(0)
(94)

Komentarai (2)