Lietuvoje Antrąjį pasaulinį karą laimėjo partizanai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Saito 2015-05-09 15:10
Heh mano mociute tai pasakoja kad tie partizanai ir buvo banditai nes ateidavo naktim grasindavo sumusti ar net nusauti kad tik duotu jiems lasiniu ir kitokiu maisto.. o tie kas dirbo \
Salubri 2015-05-09 15:55
O mano prosenelio jie vos nenuzude, nes neturejo ka duoti, tad mano nuomone apie juos nekokia. Aisku buvo tu tikru idejiniu partizanu, bet ju nebuvo daug.
sielinas 2015-05-09 16:45
Gegužės 9 d. nėšių moterų prievartautojų diena.
sabotan 2015-05-09 18:02
O ar tai buvo partizanai ar strybai apsimete partyzanai. Buvo ateje partizanai pas mano senelius paprasydavo pavalgyti na ir duodavo jai nebuvo tai neduodavo. Bet niekados negrasino ginklu
sabotan 2015-05-09 18:05
Apie kara, jame nera nei geru, nei blogu zmoniu yra tik nugaletojai. Gaila istorija raso nugaletojai. O jai ja raso rusija tai tn grynas melas
007 2015-05-09 18:52
Mano prosenelės brolis buvo partizanas. Dar kada gyva pati buvo, pasakojo kaip sunku buvo, kai vieną savaitę stribai, kitą partizanai, Antrojo Pasaulinio Karo metu dar ir vokiečiai maisto reikalaudavo. Tiesa, stribai ir vokiečiai turėjo savas taisykles. Jei meluoji, kad neturi, gali būti sušaudytas. Būdavo, kad ir nemeluoja koks ūkininkas, ištikrųjų tušti sklepai, nepatiki - sušaudo. Partizanai, idėjiniai, tokių taisyklių neturėjo, bet blogiausia, kad atsirado nemažai grupuočių, kurios daugiau lupikaudavo prisidengdamos partizanų vardu, negu vykdė kažkokias operacijas ar apskritai kovojo už Lietuvą. Pasimetę žmonės buvo, nieko padaryt negalėjo. Kai kurie atskiras slėptuves įrenginėdavo toliau nuo namų ir net giminaičiams, kaimynams ar net vaikams nesakydavo, kad koks žodis neišsprūstų prieš stribo šautuvo vamzdį, nes tada mirtis beveik garantuota. Apie prievartavimus neklausiau, bet, kažkaip neabejoju, kad pasitaikydavo. Nes ne tik partizanai, bet ir tie patys stribai be disciplinos po kaimus ir miestelius šmirinėdavo, niekada nesuprasi ką galvoja.
bahuriux 2015-05-09 19:47
Sveikinu Arns, Ernestas, lucy, Giedrius.saugai ir kitus panašaus mastymo žmones su pergalės diena Didžiajame Tėvynės kare.
Simplicity 2015-05-09 21:08
Negirdi jie tavęs- REPEAT įsijungę paradą žiūri. Kol kelių parų su paradu nepraleis, tol į komentarus nelįs.
lucy 2015-05-09 21:37
Kad čia nėra ką rašyti. Eilinis ne į temą straipsnis šlovinantis praeitį sau patogiu būdu. Reikia spėju kažką teigiamo liaudžiai paduoti kai dabartis yra liūdna PS mano močiutė buvo tremtyje ir neigiamai atsiliepė tiek apie partizanus tiek apie stribus, tik apie vokiečius teigiamai atsiliepė, nes jie dar pasiteiravo gal ko reikia, vietoje to kad atėmę. Bet aišku Lietuva niekada nepripažins jog puse tų partizanų buvo tiesiog banditai. Aplamai dabar tik visokie senelių vaikai ir anūkai iš pasakojimų dar tai pamena to istorijos vadovėliuose nėra Sveiki atvykę į LT propagandą sapneliai patriotai. PSS logic fail šitas nužudė tai nesusilaikau. Partizanai jokio karo nelaimėjo, jie tiesiogiai buvo rakštis kažkiek skauda bet tik tiek. Sovietų sąjunga pati save susinaikino ir nereikia čia vėjų rašinėti,
vytautas50 2015-05-09 22:12
Arthuras 2015-05-09 22:27
Iš savo senelių esu girdėjęs lygiai tą patį, ką pasakoja ir čia esantys - vieni siausdavo dienom, kiti naktim. O rezultatas - nesveika, luošinanti baimė, kad nesušaudytų vieni ar kiti. Pasakojo ir apie tuos, kuriems nepasisekė - krito nuo vienų, ar kitų kulkų. Trumpas reziumė iš to, ką esu girdėjęs iš senelių - rusai buvo baisiai biedni. Nieko valgyt neturėjo, todėl smarkiai terorizuodavo dėl maisto. Vokiečiai buvo labai gerai apsirengę ir apsirūpinę, turėjo visokio maisto, kurio kaime tais laikais niekas matęs nebūdavo, ar kokių tai saldainių. Mainydavo saldainius į kokį normalų maistą. Buvo labiau sukalbami ir žmogiškesni, nei rusai. Su partizanais - didžioji dalis buvo tiesiog teroristai (apie tuos "geruosius", tai tik iš istorijos vadovėlių teko girdėt, nes neteko girdėt pasakojant tų, kurie tai patyrė). Naktimis trukdydavo žmonėms gyvent. Nors kaip kitaip, kai ginklas atsiduria pas idiotus, kuriems žagrės rankenos iš kišenių kyšo. Mano nuomone, tokių ten tautišką savimonę saugančių ir valstybę ginančių - buvo mažuma. Dauguma veikė turėdami savų, asmeninių interesų, o ne kilnaus tikslo vedini.
vytautas50 2015-05-09 22:31
Marius.brn 2015-05-09 23:04
Nori pasakyti, kad amerikiečiai suorganizavo nacizmą ir stalinizmą, kad pasikelti sau ekonomiką? Aplodismentai, Vytautai. O jei rimtai, tai faktas kad USA per antrą pasaulinį karą pasidarė didžiulis pelnus ir visą kitą, bet tai kas kaltas, kad kažkurios europos tautos, prieš kelias kartas, sumąstė pažaisti dalybas, o po to ir karą.
vytautas50 2015-05-09 23:12
Rukis 2015-05-09 23:35
Ir ką? Išvada: reikia mokytis iš JAV manipuliacijos meno. Gal ir męs Europoje sėdėdami galim žaist kokį Afrikos karą svetimom rankom, svetimose deimantų šachtose.
almanciuks 2015-05-09 23:42
Kažkaip ir mano seneliai apie vokiečių karius žymiai gražesniais žodžiais kalbėdavo, nei rusus ar partizanus.
bahuriux 2015-05-09 23:52
Mano senelis ant kelmo miške sedėjo, slapstėsi kad į sovietinę armiją nepaimtu, niekam nieko blogo nedarė ir už tai gavo katorgos, kol dydysis tautų vadas stalinas nustipo, tada visus politinius paleido. Bet šiaip tai tikrai taip buvo, kaip čia rašo žmonės, kad diena stribai, o vakare laisvės gynėjai žmones plėšdavo.
Mbucks12 2015-05-10 00:02
Mano senelis taipogi pasakojo kad Vokiečiai buvo gan geri. Jie tada dar būdami paaugliais samanę virdavo(buvo uždrausta Vokiečių). Bet Vokietis priėjo, pamatė. Iš pradžių liepė atsigert mano seneliui, ko gero patikrino ar ne užnuodyt. Po to patempė už ausies, pamosavo pirštu ir atėmė visą samagoną, bet davė saldainių ir išėjo. O kitą istoriją pasakojo, kai Vokiečiai buvo valdžią paėmė, vienas "partizanas" iš senelio kaimynės naktį karvę atėmė. Kaimynė nuėjo ir pasiskundė Vokiečiams. Sakė senelis, Vokiečiai padarė realią bylą. Liepė atpažinti kuri karvė, apklausė kitus kaimynus, ar tikrai čia jos karvė. Visi patvirtino, tai Vokietis liepė paimti karvę ir eit namo, o aną "partizaną" pasikalbėt nusivedė. Gan greit šūvis nuskambėjo. O apie Rusus senelis dažniausiai tik keiksmažodžiais kalbėdavo.
Marius.brn 2015-05-10 00:22
Žinote, Vytautai, šitaip neobjektyviai pavydėti žmonėms, kurie iš poros idiotų, gerai pasipelnė yra vaikiška. Nes arba man pasakykite, kad USA kūrė iš pagrindų nacizmą ir stalinizmą Europoje (ir visą rib-molotovo susitarimus) arba baikite apsimetinėti vaiku iš kurio dėdė Sam'as atėmė chupa-chups'ą.
Vytax 2015-05-10 00:52
Iš dalies yra tame tiesos. 1929 metais JAV kilo didžiulė finansų krizė („Didžioji depresija“), kuri nuskurdino visas pasaulio pramonines valstybes. Vokietija ir Italija nuo to nukentėjo labai skaudžiai. Ir tai šiose abiejose šalyse sudarė itin palankias sąlygas iškilti politiniams radikalams fašistams. O karo metu JAV buvo saugus pasaulio užutėkis, tiesiogiai nepatyręs karo nuostolių. Kai tuo tarpu Europa turėjo dar ilgai valyti griuvėsius. O kalbant apie Lietuvą. Tai mano senelis rėmė partizanus. Sutartu metu ir sutartose vietose jis jiems palikdavo įvairių maisto produktų. Ir tą darė praktiškai visi ūkininkai aplinkui. Jurbarko ir Raseinių rajonai tuo metų buvo pats partizanų kovų epicentras. Tuo laiku buvo ir marodierių, t.y. plėšikautojų kurie pasinaudodami situacija plėšdavo kaimus. Senelis dalies jų ir pavardes buvo išvardinęs. Kelis iš jų partizanai buvo sugavę ir pakorę. Žiauriausiai elgėsi sovietų stribai. Jie žinojo, kad ūkininkai remia partizanus. Tad jie dienomis plėšdavo sodybas išnešdami viską kas vertingą, o po to sulaukę nakties tas sodybas padegdavo. Mano senelis su šeima vos nesudegė, stribai naktį užrėmė duris ir langines ir namą su žmonėmis padegė. Gerai kad kaimynas laiku pamatė gaisrą.