Kas teliko iš garsiojo technikos kapinyno Černobylio zonoje (Foto, Video)  (0)

Po avarijos Černobylio atominės elektrinės 4-jame reaktoriuje apylinkių gyvenvietės, keliai ir miškai buvo smarkiai užteršti radioaktyviomis medžiagomis. Kai kuriuos arčiau nelaimės vietos buvusius kaimelius teko palaidoti po žemėmis, didelius miško plotus iškirsti ir medieną užkasti toje pačioje vietoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinius kelius išvalyti ir toliau tęsti reaktoriaus gesinimo bei izoliavimo darbus. Visoms užduotims įvykdyti prireikė daugiau nei 200 000 likvidatorių ir keliolikos tūkstančių sunkiųjų transporto priemonių. Į Černobylio apylinkes buvo siunčiamos karinės transporto priemonės iš Afganistano karo lauko. Pavyzdžiui, MI-6 sraigtasparniai ar IMR šarvuočiai. Didžioji dalis arti nelaimės židinio dirbusios technikos buvo šarvuota, kad viduje esantys likvidatoriai gautų kuo mažesnes dozes. Paprasti keleiviniai autobusai ar ūkio darbams sukurti sunkvežimiai buvo pritaikyti darbui ekstremalios radiacijos sąlygomis. Tokios transporto priemonės turėjo gabenti darbuotojus iš jų stovyklų į labiau užterštas vietas ar net prie paties reaktoriaus bei užterštų objektų laidojimui skirtą gruntą. Maždaug už dešimties kilometrų nuo atominės elektrinės buvo pastatyta laidojimo medžiagų perpylimo stotis. Čia atvažiuodavo sunkvežimis dirbantis 10-ies kilometrų evakuacijos žiede ir prisiparkuodavo po savotiška rampa, ant kurios užvažiuodavo kitas sunkvežimis, atgabenęs smėlio ar kitų medžiagų, kurias perpildavo į arčiau reaktoriaus dirbančio sunkvežimio priekabą. Tokiu būdu buvo stengiamasi riboti labiau radioaktyviomis medžiagomis užteršto transporto judėjimą. Panašiai vykdavo ir su gruntą gabenusiais laivais. Beveik visi likvidacijoje dalyvavę įrenginiai buvo palikti Černobylio zonos viduje, sutempti į taip vadinamus „technikos kapinynus“, kurių šiandien yra beveik 800. Vienas populiariausių ir geriausiai žinomų, tai Rassorva kapinynas, kuriame ilgą laiką smalsuolius traukė didelių gabaritų sraigtasparniai, įvairūs šarvuočiai bei iš Pripetės atvaryti lengvieji automobiliai. Prieš kelias dienas aplankę šią vietą, radome tuščią laukymę, su pakraštyje tebestovinčiu tilteliu nuo kurio fotografai darydavo panoramines kapinyno nuotraukas. Visa technika jau supjauta, paversta metalo laužu ir perkelta kiek atokiau – į kitą kelio pusę už miškelio. Ten ir radome sunkvežimių, šarvuočių, sraigtasparnių ir kitokios technikos griaučių. Visi vertingieji metalai buvo išlupti ir išvežti valyti už Černobylio zonos ribų, o tada atiduoti perdirbti. Tiesa, liko įvairių ypač radioaktyvių fragmentų, prie kurių priartėjus dozimetro parodymai siekia nuo 1 iki 2 µSv/h.

Černobylio zonoje dirbantiems darbuotojams ir žemesniems administracijos atstovams nėra žinoma, kodėl ir kas nurodė sunaikinti šį technikos kapinyną. Žinoma, tik kad metalo pjovimo darbai prasidėjo 2008 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: dliekis.lt
dliekis.lt
Autoriai: Daumantas Liekis
(58)
(0)
(58)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: