Teniso kamuoliukas už milijonų kilometrų nuo Žemės: dar vienas įspūdingas astronomų pasiekimas  (1)

Marso dydžio planeta buvo aptikta astronomų už maždaug 200 šviesmečių nuo Saulės sistemos. Paaiškėjo, jog tai viena lengviausių planetų, skriejančių aplink Kepler žvaigždę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išvadą, jog tai gali būti viena lengviausių planetų, mokslininkai priėjo po to, kai išmatavo jos dydį bei masę. Tiesa, tai ne vienintelė išskirtinė Kepler-138b vardą įgavusios egzoplanetos savybė. Ši planeta taip pat pasižymi itin aukšta temperatūra.

Tiesa, ištirti šią lengvąją planetą nebuvo itin lengva. Kaip vaizdingai išsireiškė vienas mokslininkų komandos atstovų, Kepler-138b planeta iš Žemės astronomams atrodo kaip teniso kamuoliukas, nutolęs per 10 milijonų kilometrų nuo Žemės.

Nepaisant to, šiuolaikinės technologijos leido išsiaiškinti keletą esminių detalių apie Kepler-138b. Pasinaudodami NASA „Kepler“ erdvėlaiviu tyrinėtojai stebėjo, kaip gravitacinės jėgos nulemia egzoplanetos orbitos distanciją. Kadangi planetų gravitacinė jėga yra tiesiogiai susijusi su jos mase, tai leidžia spręsti apie jos svorį.

Tuo pačiu specialių technologijų pagalba pavyko nustatyti, jog Kepler-138b egzoplaneta, kaip ir keletas jos kaimynių, įkaista net iki 500 laipsnių pagal Celsijų. Todėl nėra abejonių, jog šioje egzoplanetoje nėra skysto vandens bei tuo pačiu nėra beveik jokios tikimybės aptikti nežemiškos gyvybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(43)
(1)
(42)

Komentarai (1)