Juodžiausia planeta visatoje: TrES-2b arba Tamsos Riteris (Video)  (1)

Tamsos Riteriu praminta neįtikėtinai juoda planeta TrES-2b yra juodesnė už anglį, nors nuo savo gimtosios žvaigždės yra gerokai arčiau nei Merkurijus Saulės atžvilgiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O šeštadienį (birželio 27 d.) įvyko įdomus dalykas – juodoji planeta praslinko savo žvaigždės paviršiumi. Tranzitą internete transliavo Slooh Community observatorija. "Gimtosios savo žvaigždės paviršiumi Tamsos Riteris keliavo lygiai 1 val. ir 30 min.", - pranešime spaudai skelbė Slooh atstovai. TrES-2b nuo Žemės nutolusi 750 šviesmečių, todėl tiesiogiai nebuvo matoma net ir tiesioginės transliacijos metu, stebint pro vieną galingiausių antžeminių infraraudonųjų teleskopų mūsų planetoje – Carlos Sánchez Telescope. Reginio žiūrovai galėjo stebėti nedidelį žvaigždės priblėsimą, kurį sukėlė Jupiterio dydžio planetos kelionė regimuoju savo žvaigždės (tiksliau, savo žvaigždžių – mat mokslininkai mano, kad ši planeta skrieja aplink dvinarę žvaigždę GSC 03549-02811 ) disku. Tamsos Riteris analogišku tranzito metodu buvo atrastas 2006 m. – po trejų metų jos egzistavimą patvirtino ir beveik 2 tūkst. egzoplanetų atradęs NASA kosminis teleskopas Kepler. TrES-2b yra vadinamasis "karštasis Jupiteris" – dujinis milžinas, kuris yra nepaprastai arti savo gimtosios žvaigždės. Kad ir kaip būtų keista, vis dėlto ši egzoplaneta beveik visiškai neatspindi šviesos.
"TrES-2b yra tamsiausia mokslui žinoma planeta – juodesnė už anglį ar juodus akrilinius dažus, - sakė Slooh atstovai. – Tamsos Riteris atspindi mažiau nei 1 proc. į jį krentančios šviesos."

Kodėl planeta yra tokia juoda, mokslininkai kol kas nežino.

Vienas iš galimų paaiškinimų – galbūt ši planeta neturi šviesą atspindinčių debesų – taip gali būti todėl, kad planeta yra pernelyg arti žvaigždės, todėl tokiems debesims susidaryti ten yra tiesiog per karšta. Tokių debesų šydas dengia mūsų Jupiterį, todėl jis taip ryškiai šviečia naktinio dangaus skliaute. Kita hipotezė – galbūt Tamsos Riterio atmosferoje ypač gausu šviesą absorbuojančių cheminių junginių, pvz., natrio, kalio garai, titano oksido dujos.

Apskritai karštieji Jupiteriai būna labai tamsūs dangaus kūnai, o TrES-2b – tamsiausia iš visų atrastų tokio tipo dangaus objektų.

TrES2b tranzito tiesioginės transliacijos vaizdo įrašą rasite čia.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(28)
(0)
(28)

Komentarai (1)