Kol visi kėlė triukšmą, kai kas sugalvojo... tylą  (0)

Žodis – sidabras, tylėjimas – auksas. Tiksliau, auksinė yra tyla. Tas nuostabus tuščias eteris, kurio taip ilgisi mūsų ausys, išvargintos vis didėjančio civilizacijos triukšmo. Netrukus tylos galėsime nusipirkti, o kol kas – vizitas ten, kur ją gamina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Važiuojame greitkeliu pro Herzlijos miestą netoli Tel Avivo. Pro šalį švysčioja milžinai, išsirikiavę pakelėje tarsi žmonijos pasiekimų parodos eksponatai. Technologijos dievų buveinės, tik spėk dairytis: „Google“, „Oracle“, „Microsoft“, IBM, „Intel“, „Teva“, „Facebook“...

Įspūdinga. Bet man šiandien labiau rūpi ne milžinai, o nykštukai. Sukame ratus po įkaitusias gatves ieškodami „Silentium“. Ši startuolių įmonė pasivadinusi lotynišku žodžiu „tyla“ įsikūrusi pilkame biurų pastate, pirmame aukšte. Pasitinka pats įkūrėjas ir valdybos pirmininkas 64 metų Yossi Barathas.

Aplinka nežada didelių stebuklų, bet jie kažkur čia. Gal už tų plevenančių širmų? Ar kur nors giliai po žeme? Šeimininkas pakviečia į savo kabinetą ir pasakoja apie bangų dažnius, algoritmus, silicį, akcijas, investuotojus ir rizikos fondus.

Žalia plokštelė su juodu laidu

Romaus veido akiniuotas moksliukas, sukūręs ir pelningai pardavęs kelias aukštųjų technologijų įmones, net neabejoja, kad ši bus pati brangiausia. Kambarys išklotas minkštais kilimais, durys nepraleidžia garsų, o kai išgirdęs klausimą Yossi nutyla pagalvoti, atrodo, girdžiu mažus ratukus, besisukančius jo didelėje galvoje.

Tiesa, tos pauzės labai trumpos, nes šis vyras apie triukšmą ir tylą, ko gero, žino viską. Taigi, ką jūs, vyručiai, čia veikiate?

Mokslininkas iš stalčiaus ištraukia žalią plokštelę su laidu ir padeda ant stalo. Gerai įsižiūrėjęs ant plokštelės gali pamatyti mikroschemą, kuri ir yra šios kompanijos kertinis akmuo. Tiksliau tai, kas į ją įspausta. Kodų seka, kuri pakeis milijonų gyvenimus.

Šimtai, tūkstančiai žmonių nuolat kenčia galvos skausmus, negali užmigti, suserga ar net miršta dėl triukšmo. Ūžimo, gaudimo, klebėjimo ir visų kitų nemalonių garsų, supančių mus.

O kas yra triukšmas? Garso bangos, kurias galima nuslopinti atitinkamo dažnio bangomis – tai žinoma ir netgi iš dalies taikoma pramonėje jau senokai. Tačiau „Silentium“ padarė kai ką daugiau.

Jie sugalvojo, kaip sukurti tylos kokonus aplink triukšmo nuvargintus mūsų kūnus.

Sunki kova su triukšmu

Žmonės visuomet kėlė triukšmą, o išmokę gaminti stakles, šią bjaurią galimybę dar labiau sustiprino. Todėl vėliau teko skubiai galvoti, kaip tą triukšmą susilpninti. Visaip galima. Kilimais, širmomis, stiklais. Bet tai – sudėtinga, sunku ir dažniausiai neefektyvu. Be to, pagal gamtos dėsnius, kuo bangos ilgesnės, tuo didesnės masės reikia joms nuslopinti. O jei kaimynas priešais jūsų langus savo bute groja bosine gitara ar muša būgną, nepadės ir keturgubas stiklo paketas.

Tiesa, dar yra tokios garsą slopinančios begėdiško brangumo ausinės, kokiomis pernai buvau susigundęs prieš kelionę karišku lėktuvu į Afganistaną, bet paskui nutariau, kad pakaks ausų kamštukų. O ir šiaip – negi visur (ar po namus) vaikščiosi su ausinėmis, kad būtų tylu?

Šis Izraelio mokslininkas, sugalvojęs triukšmo slopinimo procesus, pripažįsta, kad visiškai „nužudyti“ jo neįmanoma: „Panašaus ilgumo bangos naikina vienos kitas, bet pasitaiko nesutapimų, todėl tam tikras ošimas lieka“. Ir iš tiesų, jis įjungia tris erdvinius gartraukius. Visu galingumu. Košia kaip reikiant. Tada du išjungia (jie be mikroschemų). Lieka veikti vienas (su „Silentium“ įdaru, ir aš jo beveik negirdžiu).

Tas pats – su įvairiais varikliais buityje, automobiliais ir net lėktuvais. Tereikia viską gerai apskaičiuoti ir rasti tinkamas vietas, kur tai bus įmontuota. Tai – tai priešingų bangų gerenatoriai, kuriantys tylos erdves aplink žmogaus galvą. Jos gali būti fotelių atramose, lovų kraštuose. Įjungei – ir žeidžiantis aplinkos fonas nuslopsta.

Kaip tai veikia?

Esmė – sukurti tokį algoritmą, kuris sugebėtų realiu laiku analizuoti ir prognozuoti garso bangas ir kurti veidrodinius jų atspindžius. Tai – greitas daiktas, ir „Silentium“ juo labai didžiuojasi. Plokštelė su juodu laidu vadinasi „S-Chip“. Ko gero, ji verta dešimčių milijonų, o gal ir daugiau.

Kol kas kompanija, kurioje dirba 24 žmonės, bendradarbiauja su gamintojais. Jos mikroschemas į savo geriausius gaminius diegia buitinės ir kompiuterių technikos koncernai. Tie gaminiai tampa neįtikėtinai tylūs, klientai ima jų geisti, užsakymų daugėja. Bet ši kompanija nepajėgi veikti didelėmis apimtimis, todėl technologija kažkada gali būti parduota.

Naujausias kūrinys – vadinamasis tylos burbulas QB – riogso kontoros kampe. Pasiūlo išmėginti. Sėdu ant patogios kėdės, įjungia triukšmingus variklius. Tada šeimininkas spusteli mygtuką, triukšmą pakeičia tylus, netgi raminantis gaudesys. Kompanija dabar dirba, kad tokias zonas padidintų iki kone kambario dydžio.

Tai – jau netolima ateitis. Nuostabūs sprendimai triukšmaujančiam pasauliui – jau pakeliui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Liudas Dapkus
(72)
(0)
(72)

Komentarai (0)