Antigravitacijos pompa kelia vandenį be galios šaltinio (Video)  (11)

Norint užkelti vandenį įkalnėn, dažniausiai reikia siurblio, arba daug kibirų. Bet dabar vanduo sunkiąją darbo dalį gali atlikti pats.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-06-19 Antigravitacijos pompa kelia vandenį be galios šaltinio (Video)  (11)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kesong Liu iš Beihang universiteto Pekine, Kinjoje, su kolegomis sukūrė būdą užkelti vandenį be išorinio energijos šaltinio. Nors technika veikia tik nedideliu atstumu, ji gali būti naudinga mikrofluidinėms laboratorijoms luste, prietaisams, per keliantiems nedidelius vandens kiekius ligų analizavimui.

Šios technikos pagrindas yra varinis tinklelis, kurio paviršiuje šarminiu tirpalu padaromos mikroskopinės kišenėlės, darančio jį atstumiančiu vandenį, superhidrofobišku. Komanda padėjo šį tinklelį vertikalaus, vandeniu užpildytu plastikinio vamzdžio su stataus kampo sulenkimu viršuje, dugne.

Superhidrofobinis tinklas atstumia vandenį ir neleidžia jam kristi, bet viršun jo netransportuoja. Tai nutinka, kai po tinkleliu padėtas vandens lašelis įtraukiamas į virš jo esančią vandens koloną, dėl ko vandens stulpelis šiek tiek pakyla. Kai vamzdelis pakankamai užsipildo vandeniu, šis išteka per kitą pusę (žr. video).


Video: Antigravitacijos pompa

Nors tai atrodo kaip magija, tačiau iš tiesų visa tai vyksta dėl vandens paviršiaus įtempimo. Kai lašelis paliečia didesnį vandens stulpelį, šis paviršiaus įtempimas nutrūksta ir lašelio sferiškumui išlaikyti naudota energija pereina vandens kėlimui. „Pamanėme, kodėl nepanaudoti paties vandens energijos antigravitaciniam tiekimui?“ sako Liu.

Antigravitacijos prietaisas vandens stulpelį gali pakelti daugiausiai apie 1 cm – paskui gravitacija ima viršų prieš vandens energiją. Bet Liu mano, kad tai vis vien gali praversti. „Tikime, kad dabartinis atradimas ir dizainas turėtų puikiai tikti pažangių mikrofluidinių prietaisų kūrimui,“ sako jis.

Žurnalo nuoroda: Advanced Functional Materials, DOI: 10.1002/adfm.201501320



New Scientist № 3026

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(22)
(2)
(20)

Komentarai (11)