Ligos, kurios sukelia haliucinacijas  (0)

Matote kambaryje negyvėlius, girdite balsus? O gal bandote numesti nuo rankos vorą, kurio ten iš tikrųjų nėra? Jeigu nevartojote jokių psichotropinių medžiagų, haliucinacijos gali perspėti apie rimtas ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Haliucinacijos yra mūsų smegenų „produktas“. Jos susiformuoja be jokio išorinio poveikio. Nors vaizdiniai, garsai ar kiti reiškiniai iš tiesų nėra tikri, žmogui, turinčiam haliucinacijų, jos atrodo visiškai realios.

Daugelis mano, jog haliucinacijos yra susijusios vien tik su vaizdiniais. Tačiau jos gali pasireikšti įvairiausiais būdais: galime girdėti balsus, jausti neesamus kvapus, neesamą skonį, prisilietimus.

Žmogus gali ne tik matyti numirėlius, bet ir girdėti balsus galvoje, išgirsti neva esamą pokalbį, jausti keistą skonį.

Priežastys

Priežasčių, kodėl atsiranda haliucinacijos, yra daug. Dažniausiai jos atsiranda dėl įvairių psichikos ligų: šizofrenijos, psichozės. Haliucinacijos atsiranda ir dėl psichotropinių medžiagų vartojimo.

Tačiau retas žino, jog haliucinacijų priežastimi gali būti ir nervų sistemos ligos – Parkinsonas, Alzheimeris, demencija. Nors retai, bet haliucinacijos gali atsirasti ir dėl skydliaukės, inkstų, kepenų, širdies ir kraujagyslių ligų. Nesamus vaizdus ar garsus galime regėti ir girdėti ir dėl onkologinių susirgimų, depresijos ar didelio streso.

Pasitaiko ir sveikiems

Žmonės, kurie neserga jokiomis aukščiau išvardintomis ligomis, taip pat karts nuo karto gali turėti haliucinacijų. Dažniausiai jos pasitaiko prieš užmiegant arba likus kelioms akimirkoms iki prabudimo. Specialistai tikina, jog kiekvienas žmogus bent kartą gyvenime yra matęs haliucinacijų.

Mums gali atrodyti, kad kažkas yra kambaryje, šaukia mus vardu, beldžiasi į duris. Kai užmiegame, galime patirti ir sudėtingesnių formų haliucinacijų, regėti net mirusius.

Pasekmės

Tyrimai rodo, kad haliucinacijos, atsiradusios dėl ligos, būna itin nemalonios. Tačiau net ir nepriklausomai nuo to, ar haliucinacijos sukelia žmogui nemalonius jausmus, ar visgi regimi malonūs vaizdiniai, haliucinacijos yra labai pavojingos žmogaus sveikatai ir gyvybei.

Dažnai dėl jų žmogus realybę suvokia iškreiptai, todėl gali elgtis visiškai netinkamai. Pavyzdžiui, imi jausti begalinį lengvumą ir įtikini save, jog gali skristi, todėl nušoki nuo stogo. Tuo tarpu neva girdimi „pikti balsai“ gali pakuždėti žmogui pasielgti neracionaliai.

Būtina kreiptis į medikus

Jeigu pastebėjote, jog jums atsiranda haliucinacijos, bent akimirkai pradedate keistai suvokti aplinką, būtina kreiptis į medikus. Taip pat nereikėtų delsti, jeigu pastebėjote, jog haliucinacijos pasireiškia jūsų artimam žmogui.

Tiesa, žmogus, kuris turi haliucinacijų, dažniausiai gali pats to net nesuvokti. Jam neesantys vorai ant rankos ar girdimi balsai atrodo visiškai tikri.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ana Daukševič
(17)
(7)
(10)

Komentarai (0)