Ką alkoholis, „žolė“, kofeinas ir kiti narkotikai daro mūsų smegenims?  (6)

Žinome, kad skirtingos narkotinės medžiagos mūsų smegenis veikia skirtingais būdais ir jų poveikis praėjus pirmajai svaigiųjų medžiagų sukeltai euforijai nė kiek neprimena pirminės euforijos. Taigi, ką tiksliai populiariausiuose narkotikuose esančios medžiagos daro, kad paveiktų mūsų smegenis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Businessinsider.com aprašo devynis narkotikus ir jų poveikį smegenims.

Marihuana

Kai marihuanos aktyvusis ingredientas tetrahidrokanabinolis (THC) pasiekia smegenis, jis skatina smegenų ląsteles išskirti dopaminą. Dopaminas yra smegenų apdovanojimų sistemos dalis – tai tas pats elementas, kuris veikia mūsų smegenis tuomet, kai mes užsiimame kitais maloniais dalykais – valgome ar mylimės.

Kai apdovanojimo sistema yra per daug stimuliuojama narkotiko, ji sukelia euforiją. Todėl kai kurias atvejais perdozavus narkotiko gali kilti problemų – kuo didesnė euforija, tuo mažiau malonumo gaunama iš kitų patirčių.

Haliucinogeniniai grybai

Nesenas tyrimas parodė, kad veiklioji haliucinogeninių grybų medžiaga – psilocibinas, nuramina smegenų veiklą ir sukuria naujas jungtis tarp skirtingų smegenų zonų.

Būtent dėl šių „jungčių“ žmonės patiria poveikį, kurį apibūdina kaip „garsų matymą“ ar „spalvų girdėjimą“. Kad būtų išaiškintas tikslesnis poveikis, mokslininkai turi atlikti daugiau tyrimų.

Žinoma, visi šie potyriai neapsieina be sveikatos rizikų – jie gali sukelti nemalonias haliucinacijas ir padidinti nervingumą.

Alkoholis

Kaip ir kiti narkotikai, alkoholis paveikia smegenų sudėtį pakeisdamas neuronus perduodančių endogeninių chemikalų lygį.

Alkoholis sulėtina mūsų mąstymą, kvėpavimą ir širdies ritmą, sustabdydamas „sužadinimo“ persiuntėjus – tuos, kurie paprastai padidina mūsų energijos lygį.

Tačiau alkoholis susilpnina „slopinančius“ siuntėjus, kurie paprastai veikia, kai reikia nurimti ir kuriam laikui padidina dopamino lygį. Apie šalutinį alkoholio poveikį, jau nekalbant apie priklausomybę, greičiausiai yra tekę girdėti visiems.

Heroinas

Smegenys heroiną paverčia į morfiną, kuris jungiasi prie molekulių smegenų ląstelėse ir kūne prie vadinamų opioidų receptorių, kurie pakeičia tai, kaip mes suvokiame skausmą ir apdovanojimus.

Tai paaiškina euforijos jausmą, apie kurį daugelis žmonių kalba tuomet, kai įsileidžia narkotiko.

Kadangi mes visi savo smegenų sistemoje turime opioidų receptorius, heroino perdozavimas gali sulėtinti ar net sustabdyti kvėpavimą, o tai priveda prie smegenų žalos, komos ar net mirties.

Receptiniai opiatų nuskausminamieji

Neseni mokslininkų tyrimai parodė ryšį tarp heroino ir opiatų nuskausminamųjų, kaip vikodinas ar oksikontinas.

Liepos mėnesį išleistame tyrime teigiama, kad tie, kas piktnaudžiavo opiatais, buvo 40 kartų labiau linkę vartoti heroiną.

Viena iš priežasčių, dėl kurių piktnaudžiavimas opiatais gali nulemti heroino vartojimą, yra ta, kad abu narkotikai labai panašiai veikia smegenis.

Kofeinas

Kofeinas – dažniausiai naudojamas psichiką veikiantis narkotikas pasaulyje. Kadangi yra centrinės nervų sistemos stimuliantas, kofeinas gali mums sukelti laikiną nuotaikos pakylėjimą ir padidinti adrenalino lygį, kuris suteikia jėgų, tačiau gali sukelti irzlumą ir pyktį.

Kofeinas suteikia daugiau energijos mėgdžiodamas molekules, vadinamos adenosinu, ir „užgrobdamas“ vieną dalį sudėtingo proceso, kurį mūsų smegenys naudoja tam, kad užmigtume.

LSD

Visai kaip haliucinogeniniai grybai, LCD yra haliucinogenas.

Haliucinogenai pirmiausiai paveikia tą smegenų zoną, kuri atsakinga už mūsų nuotaikos reguliavimą, mintis ir suvokimą, tačiau jie taip pat daro įtaką kitoms smegenų dalims, kurios reguliuoja mūsų reakciją į stresą.

Kai kurie pavartoję narkotiko pasakoja apie dėl šio narkotiko kylančias „keliones“ – nuo plaukiojimo iki savo mirties matymo.

Trumpalaikiai LSD šalutiniai efektai apima impulsyvumą, nuotaikų kaitą, kuri svyruoja nuo euforijos iki liūdesio, suirzimo ir padidėjusio širdies ritmo.

Kokainas

Nesvarbu, ar kokainas būna leidžiamas ar uostomas, jis akimirksniu prasiskverbia į kraujotaką ir smegenų centrus. Narkotikas sukelia intensyvų euforijos jausmą ir nustelbia mąstymą sukeldamas dopamino antplūdį.

Šis euforijos jausmas toks stiprus, kad, atliekant eksperimentus su gyvūnais, šie rinkdavosi kokainą vietoje maisto tol, kol mirdavo.

Viena smegenų dalis, labiausiai paveikta kokaino, yra pagrindiniai smegenų centrai. Tai iš dalies gali paaiškinti šio narkotiko sukeliamą priklausomybę.

Pelių, kurioms nuolat būdavo duodamas kokainas, smegenų dalyje, kuri atsakinga už sprendimų priėmimą ir slopinimą, pastebėta labai daug pokyčių. Kuo daugiau narkotiko joms buvo duota, tuo labiau jo buvo trokštama.

„Flakka“

Kadangi tai yra visiškai naujas narkotikas, tyrėjai kol kas nežino, kaip jis paveikia smegenis ir kokią priklausomybę sukelia. Kol kas jie gali tirti tik šio narkotiko „cheminius pusbrolius“, įskaitant metamfetaminą ir kokainą.

Šie narkotikai gali sukelti dviejų chemikalų antplūdį – dopamino ir norepinerfino, kuris pagreitina širdies ritmą ir palaiko, kad būtume budrūs. Kaip ir dauguma narkotikų, pavartojus „flakkos“ ištinka ir nuosmukis.

Šis pojūtis dažnai nulemia, kad kartą pavartoję narkotiko žmonės jį vartoja ir toliau, norėdami išvengti blogos nuotaikos, ir taip tęsia šį ciklą, kuris vėliau gali išsivystyti į priklausomybę. Per dažnas narkotiko vartojimas sukelia pyktį, paranoją, haliucinacijas ir netgi žiaurų elgesį.

Ekstazinas

Ekstazinas, arba MDMA, padidina trijų neuronus perduodančių endogeninių chemikalų aktyvumą, įskaitant dopaminą, norepinerfiną ir serotoniną, kuris vaidina svarbų vaidmenį palaikant mūsų nuotaiką.

Padidintas serotonino kiekis gali paaiškinti nuotaikos pagyvėjimą, kurį jaučia dauguma pavartojusių MDMA, ir greičiausiai tas pats serotoninas vėliau sukelia iki keleto dienų užsitęsiantį nuotaikos nuosmukį.

Tyrėjai skelbia, kad chroniškas MDMA vartojimas (vartojimas po keletą piliulių kiekvieną savaitgalį ilgą laiką arba po 10–20 piliulių per savaitę) yra labai pavojinga smegenims.

Keli neseni tyrimai, kuriuose buvo lyginamos chroniškų narkomanų smegenys su visiškai nevartojančių žmonių, parodė, kad vartojantys narkotikus kur kas prasčiau prisimena ir geba mokytis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(104)
(4)
(100)

Komentarai (6)