Maskuotės asas iš Himalajų: ar šiose nuotraukose sugebėsite pamatyti snieginį leopardą – irbį? (Foto, Video)  (4)

Čia – unikalūs kadrai, kuriuose gamtos fotografui pavyko užfiksuoti tikrą plėšrūnų pasaulio vaiduoklį – Indijos Himalajuose medžiojantį snieginį leopardą arba irbį. Beje, o kur jis? Visa čia pat, netoli kalnų ožių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australė Inger Vandyke pas snieginius leopardus Himalajuose žygiavo 17 parų. Šis – tik dalis visos ekspedicijos, kurios tikslas – nufotografuoti snieginius leopardus savo stichijoje. Ekspedicijoje fotografę lydėjo britų ekspertas Markas Beamanas ir vietos šerpų grupė. "Mudu su Marku kalnais žygiavome 17 parų – be dušo ir tais pačiais drabužiais, - pasakoja I. Vandyke. – Per vieną irbių stebėjimo seansą vieno iš mus lydėjusių šerpų bičiulis atnešė mums litrą vandens. Buvo 13:00. 14:30 vanduo buvo užšalęs, nepaisant to, jog stovėjo saulės atokaitoje." "Snieginių leopardų kailis taip puikiai dera prie kraštovaizdžio, kad jiems panorėjus pakanka atsukti tau nugara – ir jie tiesiogine prasme pradingsta iš tavo akiračio, - įspūdžiais dalijasi australė. – Peržiūrėdama nuotraukas klausiau savęs, kiek dar irbių toje ekspedicijoje mes nepastebėjome, nes jie buvo taip puikiai užsimaskavę, nors visai netoli mūsų."

I. Vandyke pripažino, kad be vietos gyventojų pagalbos ji su savo bendrakeleiviu nebūtų pamačiusi nė vieno snieginio leopardo. Ji sakė, jog plėšrūnų nebegalėdavai surasti, jei bent akimirkai pažvelgdavai kur nors kitur.

„Vietos gyventojai – tikri stebukladariai. Jie sugebėdavo pastebėti tobulai su kraštovaizdžiu susiliejusius grobuonis ir rodydavo mums, nors mums ir pirštu parodžius dar reikėdavo kelių minučių, kad įžiūrėtume, kurgi tas irbis, – prisimena gamtos fotografijos entuziastė. – Tuose kadruose, kur irbiai užsimaskavę idealiausiai, mes jų buvimo vietą galėjome įžiūrėti tik todėl, kad žinojome, kur jie yra. Tačiau trumpam pasitraukę nuo sunkių fotoaparato objektyvų ir po to vėl prie jų sugrįžę, jų akimis ieškodavome kelias minutes.“

Beje, nuotraukų autorės teigimu, nepaisant fantastiškų maskavimosi ir judėjimo įgūdžių, susimedžioti grobį irbiams pavykdavo labai retai – iš 8 atvejų 7 buvo nesėkmingi. "Tačiau tas sėkmingos medžioklės epizodas bus, ko gero, vienas įsimintiniausių momentų mano gyvenime, - neslėpė australė. – Jam baigiantis aš visa virpėjau – žinoma, iš dalies dėl šalčio, nes mes ištisas valandas gulėjome ledyne, tačiau aš drebėjau ir negalėdama patikėti, ką išvydau savo akimis."
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(30)
(8)
(22)

Komentarai (4)