Naktį ant kojos užšliuožęs padaras išgąsdino poilsiautojus: kas jis toks? (Video)  (5)

Šventojoje atostogaujanti Rita papasakojo apie susidūrimą su jai didelę nuostabą sukėlusiu gyviu. Naktį sėdint pavėsinėje draugas pajuto, kad prie jo kūno prisilietė šlapias ir glitus organizmas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai juodu pašvietė prožektoriumi, pamatė, kad tai šliužas. Vėliau moteris paprašė paaiškinti, kas gi čia toks.

Šliužas nesužavėjo

Rita sakė, kad nors ji ir myli gamtą, tačiau naktį sutiktas gyvis jai didelių simpatijų nesukėlė. Ji sakė, kad jo išvaizda toli gražu nebuvo maloni.

„Padariau kažkokio nemaloniai atrodančio padaro nuotraukų. Jis chamiškai užlipo ant suolo, kai ant jo sėdėjo žmonės. Vienas žmonių pajuto prie kojų kažką baisiai nemalonaus, glitaus ir šalto. Pašvietėm su žiebtuvėliu, kad pamatytume, kas ten juda. O vaizdas – ne iš gražiųjų. Švelniai tariant, kaip bemylėčiau gamtą, tas sutvėrimas – šlykštokas“, - pasakojo skaitytoja.

Ji sakė, kad šliužą pamatė Šventojoje, prie namelių, kuriuose apsistoja žmonės. O visai šalia šio gyvio ji pamatė ir naktinį slieką.

Visgi tokios kompanijos poilsiautojai kęsti nenorėjo, todėl neaiškus šliužas buvo įstumtas į dėžutę ir perneštas į netoliese esančius krūmus.

Bijoti šios rūšies nereikia

Skaitytojos nuotraukas pamatęs gamtininkas Deividas Makavičius sakė, kad tai yra didysis šliužas (Limax maximus).

Be to, jis pabrėžė, kad tai nors ir nesaugoma, bet ganėtinai reta Lietuvos rūšis. Todėl, anot jo, šiuo gyviu reikia ne šlykštėtis, o pasidžiaugti. Tikrai ne kiekvienas gali pasigirti matęs šį gyvūną. Tai yra vienas didžiausių Lietuvoje sutinkamų šliužų.

Gamtininkas aiškino, kad didesnė tikimybė sutikti šį šliužą po lietaus, nes tuomet jie būna aktyvesni. O tai, kad jį sutiko poilsiautojai, gamtininko nė kiek nestebino, nes šis gyvūnas nevengia žmonių draugijos.

Didieji šliužai gyvena rūsiuose, parkuose, kiemuose, daržuose ir pan. Jis, pasak D. Makavičiaus, prie žmonių artinasi ieškodamas maisto. Didieji šliužai sunaudoja žmonių paliktas atliekas.

Didieji šliužai paplitę Vidurio ir Pietų Europoje. Tačiau, kaip teigė pašnekovas, jei ir toliau šils klimatas, jie kelsis į Šiaurę. Klimato atšilimas šiems organizmams leis įsitvirtinti vis naujose teritorijose.

Tačiau dėl to nerimauti nereikia. Bent kol kas šie gyviai žalos niekam nedaro: „Bijoti šių šliužų tikrai nereikia. Žmogui jie nekenkia. Mūsų laikomiems augalams irgi nepakenks, nes jų yra per mažai. Todėl šių gyvių vaikyti nereikia. Užtenka pernešti į kitą vietą, jei nepatinka jų draugija. Bet šiaip reikia pasidžiaugti tokia kompanija“, - sakė gamtininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Tomas Janonis
(28)
(0)
(28)

Komentarai (5)