Neįtikėtina vyro mirties priežastis – cukinija  (0)

Vokietijoje mirė vyras, suvalgęs cukinijos apkepo. Dabar ekspertai aiškinasi, iš kur šioje daržovėje galėjo atsirasti nuodingos medžiagos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuodingos medžiagos gaminasi dėl streso

Cukinijos, kaip ir šiai daržovei giminingi agurkai, melionai nuodingas aitriąsias medžiagas natūraliai gamina siekdamos apsaugoti savo vaisius. Šios nuodingos medžiagos vadinamos kukurbitacinais. Pastarieji gali sukelti nemažai sveikatos problemų – nuo viduriavimo iki gyvybei pavojingų žarnyno pažeidimų.

Nors įprastai auginamose moliūginėse daržovėse kukurbitacinų kiekiais būna itin maži ir nepavojingi, kartais jų gamyba suaktyvėja. Taip atsitinka dėl karščių, sausros. Tuomet augalai patiria „stresą“ ir pagamina daugiau nuodingų aitriųjų medžiagų.

Kartus skonis

79 metų vokietis, atvykęs į Heidenheimo ligoninę su virškinimo trakto infekcijos požymiais pasakė, jog prieš tai valgė cukinijų apkepo, kurio skonis buvo kartus.

Štutgarto veterinarijos tarnyba įspėja, kad jei cukinijos, moliūgai ar agurkai būna kartūs, jų reikėtų vengti. Nors valgomos mažais kiekiais jos nėra pavojingos, didesnis gabalėlis tokio maisto gali pražudyti.

Pačių augintos nebūtinai nekenksmingos

Cukinijos, nuo kurių mirė vokietis buvo auginamos jo kaimyno sode. Tiesa, iki galo dar nėra aišku, ar nuodingomis jos tapo dėl karščio. Galimai taip galėjo atsitikti dėl atgalinio kryžminimosi ar mutacijos, nes greta buvo auginami ir dekoratyviniai moliūgai. Juose kukurbitacinų kiekis didesnis.

Bavarijos Sveikatos ir maisto saugos tarnyba perspėja, kad norint auginti moliūgines daržoves, sėklas kasmet reikėtų pirkti specialiose parduotuvėse, o savo darže užaugintų daržovių sėklų nedalinti kitiems. Jų taip pat negalima sumaišyti su parduotuvėje pirktomis.

Pavojus prekybos centruose

Specialistai tikina, kad parduotuvėse nusipirkti cukinijų, išaugintų iš mutavusių sėklų, rizika yra labai maža. Didesnę riziką nusipirkti nuodingą cukiniją kelia karšti ir sausi orai. Todėl nusipirkę cukiniją, pirmiausia šiek tiek jos paragaukite ir įsitikinkite, kad ji nėra karti.

Įsitikinimas, kad termiškai apdorojant šią daržovę, kenksmingos medžiagos bus sunaikintos, yra klaidingas. Todėl reikia būti itin atsargiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(2)
(23)

Komentarai (0)