Pirmą kartą TKS meniu – kosmoso daržovės (Video)  (0)

Astronautams Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) pirmadienis – ypatinga diena. Jie skanaus raudonųjų romaninių salotų – po pirmojo kąsnio jie taps pirmaisiais žmonėmis, kurie valgė maistą, užaugintą TKS, rašo „The Verge“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviežios daržovės jau ilgokai auginamos TKS, tačiau tik moksliniais tikslais. Stotyje šiltnamis „Lada“ atsirado 2002 m., buvo studijuojamas augalų augimas mikrogravitacijoje. Tačiau iki šiol astronautai savo mokslinių eksperimentų nevalgydavo. Astronautas Scottas Kelly romanines salotas pasodino liepos 8 d. Po 33 dienų intensyvaus laistymo jos buvo nuskintos. Visgi visas eksperimentas – kiek sudėtingesnis nei paprasčiausias sėklų pasodinimas ir augalų suvalgymas, kai jie suauga. Kadangi TKS nėra lovelių su žeme, astronautai naudoja augalų auginimo sistemą, pavadintą „Veggie“. Surenkamoje sistemoje iš anksto paruoštos sėklų „pagalvės“ apšviečiamos iš raudonų ir mėlynų LED lempų, kad augalai pradėtų augti. Taip sėkmingai užaugo augalai 2014 m., tačiau jie buvo pargabenti į Žemę tyrimams. NASA turėjo patvirtinti, kad jie yra saugūs valgyti. Gavę leidimą iš NASA, astronautai pirmadienį pirmą kartą paragaus kosmoso salotų. Prieš tai kiekvienas lapas bus nuvalytas su specialia maisto dezinfekavimo servetėle. Astronautai galės suvalgyti pusę užaugintų salotų, kitos ir vėl keliaus į Žemę tolimesniems tyrimams.

Šis eksperimentas su augalais svarbus dviem atžvilgiais. NASA teigimu, supakuotas maistas gali būti vartojamas daugiausiai dvejus-trejus metus, tad kosmose užaugintos daržovės gali tapti pagrindiniu maistu tolimose kelionėse.

Taip pat tai labai svarbu astronautų sveikatai. Švieži vaisiai ir daržovės gali padėti pagerinti ne tik fizinę, bet ir psichologinę būklę. Astronautai turės kai ką, ką turės prižiūrėti ir puoselėti – dalelę Žemės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (0)