Minios išminties efektas: kiek stiklainyje guminių meškiukų? (Video)  (5)

Kas sakė, kad minia – primityvių instinktų vedinas žvėris? Nebūtinai taip. Netgi priešingai – kolektyvinis protas gali būti efektyvesnis už individualų. Vyrukai iš Rygos nusprendė patikrinti tai matematiniu metodu, 100 praeivių gatvėje uždavę tą patį klausimą – kiek stiklainyje guminių meškiukų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimentas labai paprastas. Stiklainyje – meškiuko pavidalo guminukai. Šimtas praeivių, žvilgtelėję į stiklainio turinį, pamėgino spėti, kiek jame yra želinių saldainių. Atsakymų variantų amplitudė – nuo 100 iki 7 000.

Po to eksperimento autoriai apskaičiavo spėjimų aritmetinį vidurkį. Paaiškėjo, kad jis – labai arti tikrosios reikšmės, t.y., tikrojo meškiukų skaičiaus stiklainyje.

Beje, kol dar nepateikti eksperimento skaičiai, pamėginkite atspėti ir jūs – kiek stiklainyje guminių meškiukų?

Taigi, stiklainyje eksperimento autorius suskaičiavo iš viso 735 guminukus. O štai gatvės apklausoje dalyvavusių praeivių pateiktų atsakymų vidurkis – 690,08. Taigi, pritrūko tik 45 meškiukų – apsirikta tik 6,5 proc.

Žinoma, statistinius skaičiavimus atlikus kiek kitaip (pvz., atmetus kraštutines duomenų imties reikšmes arba, užuot skaičiavus vidurkį, išvesti modą – t.y., reikšmę, kuri buvo minėta dažniausiai), kolektyvinis protas gal ir netektų pranašumo. Ir nors vidurkis – vienas labiausiai duomenų aibę suniveliuojančių statistinių rodiklių, vis dėlto eksperimentas ir jo rezultatai gauti gana įdomūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(27)
(23)
(4)

Komentarai (5)