Biologas pataria, kaip iš namų išvyti graužikus, kandis, tarakonus  (4)

Šaltis ne tik mus, bet ir graužikus bei kitus kenkėjus skatina ieškotis šiltesnio kampelio. O biologas Liutauras Grigaliūnas dar ir pastebjo, jog šį sezoną ypatingai aktyvūs peliniai graužikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kur namuose jie gali pasislėpti ir kovoti su jais – apie tai pasakoja specialistas.

Rūsys  –  jauki erdvė graužikams

Dažnai žmonės garažuose ar rūsiuose laiko po vasaros surinktą derlių: obuolius, morkas, bulves, o jie suvilioja peles ir žiurkes.

„Rūsiuose ar sandėliukuose labai svarbu užsandarinti plyšius tarp durų, langų, angas sienose, pašalinti nereikalingus daiktus: dėžes, žurnalus, visa tai, kas gali tapti jaukiu prieglobsčiu pelėms ir žiurkėms. Pastebėjus apgraužtus vaisius ar daržoves, juos išmeskite, kad neužsikrėstumėte infekcinėmis ligomis: jersinioze, leptospiroze, trichinelioze ar kitomis. Taip pat naudokite graužikų spąstus“, – patarė L. Grigaliūnas.

Jei gyvenate ne bute, o nuosavame name, vertėtų patikrinti ir palėpę.

„Jei palėpėje įsikūrė graužikai, neabejotinai vakare ar anksti ryte iųšgirsite jų krebždėjimą. Jei užlipus į palėpę pastebėjote pelių, žiurkių išmatų, skylių sienose, imkitės priemonių. Pakeiskite apgadintas stogo čerpes, užpildykite plyšius stogo dangai skirtu cementu ir pasirūpinkite, kad jūsų palėpė visada būtų švari bei tvarkinga“, – sakė bendrovėjė „Dezinfa“ dirbantis biologas.

Virtuvė – tarakonų namai

Kenkėjų kontrolės ekspertas įspėjo, kad jei patalpoje pastebėjote nors vieną tarakoną, žinokite – tai ženklas, kad laikas imtis naikinimo priemonių, mat i radę naujus namus, tarakonai žaibiškai išplinta ir į kaimynines patalpas. Dažniausiai tarakonai pastebimi naktį, uždegus šviesą virtuvėje ar vonioje.

„Tarakonus vilioja įvairus maistas ir šiukšlės. Vadinasi, norint apsisaugoti nuo šių kenkėjų reikia švariai gyventi: atitraukti visas spinteles, viryklę, šaldytuvą ir kitus prietaisus bei baldus, nuvalyti sienas ir kitus paviršius. Rekomenduoja užsandarinti visus sienų, grindų, prie elektros lizdų, po durimis esančius plyšius. Ant ventiliacijos angų patariama pritvirtinti tinklelius. Prie sienų galima pastatyti lipnius kartoninius namelius, kurie signalizuos, ar į namus neužklydo kenkėjai“, – patarimus dalijo L. Grigaliūnas.

Miegamasis – kandžių ir blakių karalystė

Artėjant šaltajam sezonui, daugelis ima tvarkytis spintą ir neretai mėgstamiausiame vilnoniame palte pastebi skylę. Tuomet verta sunerimti dėl kandžių ar kailiagraužių, kurie yra ne tik vilnonių audinių mėgėjai, bet ir kilimų, kailinių gaminių, o jų lervučių plaukeliai neretai sukelia odos sudirgimą.

Nemalonių pasekmių išvengti padės palaikoma švara spintoje ir drabužių laikymas sandariuose maišeliuose, galima naudoti ir liaudies priemones šių vabzdžių atbaidymui. Be to, galima įsigyti lipnias gaudykles, padėsiančias pričiupti kandis.

Visgi kandys ne vieninteliai kenkėjai, kurie gali įsikurti  miegamajame –  patalinės blakės visus metus išlieka opi problema.

„Jeigu po nakties ant kūno pastebėjote įkandimų ar kraujo dėmių ant savo lovos, turėtumėte sunerimti dėl blakių. Atsiradus blakėms svarbu išnaikinti ne tik suaugusius vabzdžius, bet ir jų kiaušinėlius. Nuolatinis namų tvarkymasis, siurbimas ir palaikoma švara taip pat gali padėti išvengti šių kraujasiurbių. Bet jei namuose jie įsiveisė, be profesionalų pagalbos gyventojai blakių neišnaikins“, – įspėjo biologas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(96)
(-75)

Komentarai (4)