Dėl skonio nesiginčijama – kokį maistą labiausiai mėgo nuožmūs diktatoriai  (2)

Kobrų troškinys, haliucinogeninės šaknies žievė, „KFC“ maistas – tai tik keletas mėgstamiausių XX amžiaus diktatorių patiekalų, rašo businessinsider.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Victoria Clark ir Melissa Scott savo knygoje „Dictators' Dinners: A Bad Taste to Entertaining Tyrans“ siūlo neįtikėtina galimybę susipažinti su diktatorių stalo manieromis, mitybos ydomis ir nunuodijimo baime.

Štai devyni negailestingi diktatoriai ir jų mėgstamiausi patiekalai.

Kim Jong Ilas mėgo ryklių pelekų ir šunų mėsos sriubas

Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras) nuo 1994 iki 2011 metų buvo aukščiausias Šiaurės Korėjos vadovas. Jo valdymo metais ypač blogai tvarkoma Šiaurės Korėjos ekonomika smuko ir žmonės patyrė badmetį.

Mėgstamiausias maistas: Kim Jong Ilas labiausiai mėgo ryklių pelekų sriubą, lašinius ir šunų mėsos sriubą. Jis tikėjo, kad toks maistas jam garantuoja imunitetą ir suteikia vyriškos jėgos. Taip pat kalbama, kad jis buvo didelis „Hennessy“ mėgėjas.

Stalo etiketas: Įdomus faktas, kad Šiaurės Korėjos lyderis turėjo nemažą moterų komandą, kuri rūpinosi tuo, kad jam patiekti ryžių grūdai būtų vienodo dydžio, formos ir spalvos.

Hitleris buvo vegetaras ir į gyvenimo pabaigą valgė vien bulvių košę ir sultinį

Nacistinei Vokietijai vadovavęs Adolfas Hitleris Antrojo pasaulinio karo metais jėga užėmė dideles Europos ir Šiaurės Afrikos teritorijas. Jis siekė sunaikinti žydus, čigonus, homoseksualus ir kitas žmonių grupes.

Mėgstamiausias maistas: A. Hitlerio vegetarizmas buvo susijęs su ideologinėmis priežastimis, tačiau laikytis tokios mitybos jį galėjo motyvuoti ir įsitikinimas, kad mėsos atsisakymas sumažina jį kankinusį vidurių pūtimą ir užkietėjimą. Į Antrojo pasaulinio karo pabaigą nacių lyderis valgė vien bulvių košę ir sultinį.

Stalo etiketas: A. Hitleris taip paranojiškai bijojo būti nunuodytas maistu, kad turėjo penkiolikos ragautojų komandą. Tik tuomet, jeigu po 45 minučių nei vienas jų nemirdavo, diktatorius valgydavo jų ragauto maisto.

Josifas Stalinas mėgo tradicinę gruzinų virtuvę

Josifas Stalinas vadovavo Sovietų Sąjungai nuo praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio vidurio iki savo mirties 1953 metais. Jis vykdė sparčią priverstinę industrializaciją ir kolektyvizaciją, kurias lydėjo masinis badavimas, Gulago lageriai ir „Didysis valymas“.

Mėgstamiausias maistas: J. Stalinas dievino tradicinę gruzinų virtuvę, kurioje nestinga graikinių riešutų, česnako, slyvų, granatų ir vynų. Vienas iš J. Stalino asmeninių šefų buvo dabartinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino senelis Spiridonas Putinas.

Stalo etiketas: Jam patiko gėrimo žaidimai, kurių metu galėjo demonstruoti savo galią, taip pat prašmatnios šeštos valandos vakarienės, kurias jam ruošė jo asmeniniai virėjai.

Benito Mussolini dievino česnaką, o prancūzišką maistą laikė „beverčiu“

Benito Mussolini praėjusio amžiaus trečiame dešimtmetyje įkūrė Italijos fašistų partiją ir jai vadovavo, konsolidavo valdžią ir sukūrė totalitarinę valstybę. Per Antrąjį pasaulinį karą tapo A. Hitlerio sąjungininku, tačiau vėliau buvo nušalintas nuo valdžios ir nužudytas.

Mėgstamiausias maistas: B. Mussolini mėgo paprasčiausias salotas su kapotais česnakais, apipiltas aliejumi ir šviežiomis citrinos sultimis. Jis buvo įsitikinęs, kad prancūzų virtuvės maistas yra „bevertis“. Šiam diktatoriui patiko valgyti namuose kartu su savo šeima. Prieš jam atvykstant visi privalėjo jau būti susėdę prie stalo.

Stalo etiketas: B. Mussolini mėgo valgyti namuose su savo žmona Rachele ir jų penkiais vaikais. Paprastai Mussolini šeimos namuose buvo valgoma punktualiai, maistas ant stalo patiekiamas dar prieš atvykstant šeimos galvai.

Idi Aminas per dieną suvalgydavo iki 40 apelsinų ir mėgo „KFC“ maistą

Ugandos prezidentas generolas Idi Aminas per karinį perversmą nuvertė išrinktą vyriausybę ir pasiskelbė prezidentu. Jis negailestingai valdė aštuonerius metus, per kuriuos buvo nužudyta apie 300 tūkstančių civilių.

Mėgstamiausias maistas: Idi Aminas mėgo keptą ožkos mėsą, valgomąjį manijoką ir soros duoną. Kalbama, kad per dieną jis suvalgydavo apie keturias dešimtis apelsinų, mat tikėjo, kad tai „natūrali viagra“. Vėliau, gyvendamas tremtyje Saudo Arabijoje, jis mėgo valgyti picą ir „Kentucky Fried Chicken“ maistą.

Stalo etiketas: Kurį laiką Idi Aminui patiko viskas, kas britiška, taip pat ir popietės arbata. Taip pat sklandė gandai, kad diktatorius yra kanibalas.

Polas Potas mėgo gyvačių troškinį

Polas Potas ir jo komunistinis Raudonųjų khmerų judėjimas Kombodžoje dirigavo prieš intelektualus nukreiptai „socialinės inžinerijos programai“, kurią vykdant buvo nužudyta, numarinta badu ar dėl persidirbimo iki dviejų milijonų Kambodžos gyventojų.

Mėgstamiausias maistas: Polui Potui patiko elniena, šerniena, gyvačių mėsa, švieži vaisiai, brendis ir kiniškas vynas. Taip pat kalbama, kad jis mėgo gyvačių troškinį.

Stalo etiketas: Polas Potas mėgavosi prabangiais valgiais tuo metu, kai režimo kankinami žmonės buvo gyvi vien vandeniu, į kurį įberta keli ryžių grūdai.

Nicolae Ceausescu mėgo vegetariškas lazanijas ir paprastas salotas

Nicolae Ceaușescu vadovavo komunistinei Rumunijai nuo 1965 iki 1989 metų. Jo represinis režimas netoleravo opozicijos ir žodžio laisvės. Slaptoji policija akylai stebėjo šalies viduje vykstančius įvykius.

Mėgstamiausias maistas: N. Ceausescu mėgo vegetarišką lazaniją, aplietą kiaušinių ir grietinės užpilu, rumunišką karpį drebučiuose, taip pat paprastas pomidorų, svogūnų ir fetos salotas su kepsniu.

Stalo etiketas: Žinoma, kad N. Ceausescu vengė valgyti maistą, kuris nebuvo deramai patikrintas. Per oficialius renginius patiektą maistą jis mesdavo ant grindų ir spirdavo jį kaip įmanoma toliau.

Francisco Macias Nguema mėgo moteriškų kanapių arbatą ir haliucinogeninėmis savybėmis pasižyminčios šaknies žievę

Pirmasis Pusiaujo Gvinėjos prezidentas Francisco Macias Nguema išžudė ir ištrėmė nuo trečdalio iki dviejų trečdalių savo šalies gyventojų, kurių dauguma buvo intelektualai. Kartą jis nurodė skambant kūriniui „Those Were the Days“ Kalėdų seneliais persirengusiems savo kariams nužudyti pusantro šimto jo oponentų. Šalis jo valdymo metais buvo praminta „Afrikos Dachau“.

Mėgstamiausias maistas: Jis mėgo kanapes, iš moteriškų kanapių augalo pagamintą arbatą ir ibogą (haliucinogeninėmis savybėmis pasižyminčios šaknies žievę).

Stalo etiketas: Nedaug kas žinoma. Būta gandų, kad tai buvo kanibalas, kuris savo šaldytuve kolekcionavo kaukoles.

Haičio valdovą Francois Duvalier dėl daugybės ligų gyvenimo pabaigoje žmona maitino šaukštu

Francois Duvalier, dar žinomas kaip „Papa Doc“, buvo daktaras, iškeitęs savo profesiją į politiką. Jis buvo išrinktas dėl pažadų, kad padės vargstančiai šalies juodaodžių daugumai, kuri ilgus metus buvo išnaudojama. Tačiau jo valdymas netrukus pakeitė kryptį, jis įsteigė slaptąją policiją ir sušaudė, įkalino ar mirtinai nukankino apie 30 tūkstančių žmonių.

Mėgstamiausias maistas: Negalėjo gausiai valgyti. Dar prieš ateidamas į valdžią praėjusio amžiaus šešto dešimtmečio pabaigoje jau sirgo diabetu ir širdies ligomis. Paskutiniais gyvenimo metais (jis mirė 1971 metais) žmona jį maitino šaukštu.

Stalo etiketas: „Po vakarienės jis mėgdavo pramogauti nusileisdamas į požeminį kalėjimą, kurio sienos buvo nudažytos kraujo raudonumo spalva. Iš čia jis pro slaptą skylę stebėdavo, kaip kankinami jo priešai“, – rašo Victoria Clark ir Melissa Scott.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai (2)