Kaip atrodytų mūsų maistas, jei nebūtume jo genetiškai modifikavę?  (18)

Kitą kartą, kai ištroškęs godžiai valgysite arbūzą arba krimsite morką, pagalvokite apie tai, kad šie vaisiai ir daržovės ne visuomet atrodė taip, kaip dabar. Terminas „genetiškai modifikuotas“ visuomenėje dabar sukelia aršias reakcijas, tačiau žmonės savo mėgstamus maisto produktus per tūkstančius metų keitė nuolat.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Businessinsider.com aprašo, kaip keletas paplitusių vaisių ir daržovių atrodė anksčiau.

Bananas

Pirmieji bananai galėjo būti kultivuojami dar prieš 7 tūkst. metų toje vietoje, kur dabar yra Papua Naujoji Gvinėja. Jie taip pat buvo auginami Pietryčių Azijoje. Šių dienų bananai išveisti iš dviejų rūšių – Musa acuminata ir Musa balbisiana, kurie turėjo dideles sėklas, visai kaip esantys nuotraukoje.

Jų hibridas leido išveisti tokius bananus, kokius turime ir šiandieną. Palyginus su pirmtakais, bananas yra geresnio skonio ir turi daugiau maistingų medžiagų.

Arbūzas

Šiame paveiksle vaizduojamas arbūzas, kuris visiškai skiriasi nuo šių dienų vaisiaus. Pažiūrėjus į skerspjūvį matyti, kad „senovinis“ arbūzas buvo geltonas ir sudarytas iš šešių visiškai atskirtų trikampio formos dalių.

Laikui bėgant žmonės pakeitė arbūzus taip, kad šie įgijo raudoną spalvą.

Baklažanas

Per istoriją baklažanai buvo įvairių spalvų ir formų – baltos, žydros, violetinės ir geltonos – visai kaip nuotraukoje. Pirmieji jų kultivuoti Kinijoje ir turėjo spyglius ant tos vietos, kur augalo stiebas susijungė su vaisiumi.

Tačiau selekcinis veisimas nulėmė, kad dyglių buvo atsikratyta ir mes gavome didesnes pailgas daržoves, kurias galime rasti daugelyje daržovių parduotuvių.

Morka

Pirmosios morkos, kaip žinoma, buvo auginamos Persijoje ir Mažojoje Azijoje X amžiuje. Manoma, kad jos buvo violetinės arba baltos su išsišakojusiomis šaknimis – visai kaip nuotraukoje, tačiau ilgainiui prarado savo violetinį pigmentą ir tapo geltonos.

Ūkininkai prijaukino šias plonas baltų šaknų daržoves, kurios turėjo labai aitrų skonį ir augo dvejus metus, ir pavertė tokiomis, kokias turime šiandien.

Kukurūzas

Dabartiniai kukurūzai buvo išveisti iš kukurūzų, kuriuos sunkiai galėtum pavadinti maistu. Natūralūs nuotraukoje matomi kukurūzai pirmą kartą pradėti auginti dar 7 tūkst. m. Pr. Kr. ir buvo sausi tarsi žalios bulvės.

Šių dienų kukurūzai yra maždaug tūkstantį kartų didesni nei prieš 9 tūkst. metų, juos žymiai lengviau nulupti ir auginti. Dabar 6,6 proc. kukurūzo sudaro cukrus, palyginus su 1,9 proc. pirminės daržovės. Pusė šių pokyčių įvyko XV a., kai Europos ūkininkai ėmė kultivuoti daržovę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(100)
(28)
(72)

Komentarai (18)