Tarsi ekonominių bėdų būtų maža: Rusijai gresia milžiniškų stichijų banga  (1)

Rusijoje temperatūra didėja 2,5 karto sparčiau nei likusiame pasaulyje, praėjusią savaitę paskelbė šalies aplinkos ministerija. Ji teigia, kad atšilimas gali paskatinti potvynius ir gaisrus, praneša globalpost.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos vyriausybės aplinkos apsaugos tyrime skelbiama, kad temperatūra Rusijoje nuo 1976 m. kiekvieną dešimtmetį kildavo vidutiniškai 0,42 laipsnio Celsijaus – 2,5 karto greičiau nei vidutiniškai pasaulyje, kur vidutinis kilimas siekė 0,17 laipsnio Celsijaus.

„Klimato pokyčiai veda prie pavojingo meteorologinio fenomeno augimo“ , – rašoma Rusijos ministerijos komentare.

Rusijoje 2014 m. buvo 569 tokie fenomenai, tarp kurių – niokojantys potvyniai ir šių metų vandens deficitas Baikalo rytinėje pusėje, kuris nulėmė „katastrofišką gaisrų padidėjimą“.

Gaisrai aplink Baikalo ežerą, įskaitant ir gretimus Irkutsko bei Buriatijos regionus, sunaikino šimtus kvadratinių kilometrų negyvenamo ploto, o vietiniai ir stovyklautojai buvo priversti kasti griovius. Įdomu tai, kad šalies žiniasklaida dėl gaisrų vienu metu kaltino „savaime užsidegantį orą“, o dėl to buvo kaltinamos ozono anomalijos.

Klimato pokyčiai nulėmė ir beprecedentį Baikalo ežero vandens praradimą, kuris kelis kartus buvo nukritęs iki minimalios leistinos normos – 456,1 metro virš jūros lygio.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas retai atkreipia dėmesį į klimato kaitos problemas. Kartą jis pasakė, kad nedidelis šilimas nepakenks šaliai ir kad atšilimą mato kaip potencialią naudą Arkties vystymui.

Tačiau ekspertai perspėja, kad klimato kaita gali sugadinti energijos infrastruktūrą Sibiro įšale ir padidinti kitas rizikas.

Tiesa, nors Rusijoje temperatūra didėja, kai kuriose tolimos šiaurės zonose Sibire vyrauja atšiaurios žiemos.

Nekontroliuojami gaisrai ir mirtini potvyniai Rusijoje yra problemos, su kuriomis rusai per pastarąjį dešimtmetį susiduria kasmet.

„Įšalas tirpsta, kyla žemės drebėjimai, kurių nebuvo iki šiol, susidaro nuošliaužos ir staigūs potvyniai ir t.t“, – lapkričio mėnesį kalbėjo Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministras Vladimiras Puchkovas.

Nors per pastaruosius penkerius metus šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos Rusijoje nedidėjo, automobilių anglies dioksido emisijos didėja. Pusė Rusijos transporto priemonių yra neefektyvios ir turi aplinką teršiančius variklius.

Orai Maskvoje ir ją supančiuose regionuose pastarosiomis dienomis buvo itin šilti – prieš keletą savaičių temperatūros rekordai buvo fiksuojami kasdien.

Dėl šilumos buvo uždarytos Maskvos rotušės ledo arenos, bitės paliko avilius, o parkuose sužydėjo snieguolės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(5)
(15)

Komentarai (1)